Hlavní obsah

Brněnská firma buduje síť antén pro minisatelity na orbitě

– Brno

Síť pozemních stanic umožňujících kontakt s malými satelity obíhajícími kolem Země buduje brněnský vesmírný start-up GroundCom. Síť sedmi stanic by prodloužila možnost spojení se satelitem ze současných desítek minut na několik hodin denně. Uvedl to Peter Budáč, absolvent Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně, které na start-up na svém webu upozornilo.

Foto: Jan Prokopius, VUT

Peter Budáč z firmy GroundCom

Článek

„Malé satelity jsou jednoznačně trend. Jsou malé a lehké, tudíž mnohem levnější pro přepravu do vesmíru. Díky tomu si i středně velké firmy či univerzity mohou ověřit svou technologii přímo ve vesmíru, ať už jde o měření radiace, tlaku, teploty, telemetrii, snímkování vesmíru, ověření fotovoltaických článků a mnoho dalšího,“ popsal Budáč.

Družice z Brna jako první ve své třídě zaznamenala gama záblesk

Věda a školy

Omezené možnosti, jak se s družicí spojit

Firma nebo instituce, která takový malý satelit nechá na oběžnou dráhu kolem Země vynést, má ale velmi omezené možnosti, jak se s tímto satelitem spojit.

„Existují klienti, kteří třeba mají jednu vlastní anténu, ale ta zajistí spojení s družicí maximálně na 50 či 60 minut denně. Aby satelit nepřitáhla gravitace, musí létat obrovskou rychlostí, například Zemi oběhne dvanáctkrát až šestnáctkrát za den. Z jednoho místa na planetě je tudíž takový satelit zachytitelný jenom na krátký čas. Pokud by se nám podařilo vybudovat celosvětovou síť pozemních stanic, bylo by možné komunikovat s danou družicí třeba i šest hodin denně,“ vysvětlil Budáč.

Pro takto dlouhé spojení se satelitem by podle něj postačila síť sedmi pozemních stanic. První má ještě letos vyrůst na jihu Moravy.

Čeští astronomové se bouří kvůli situaci na orbitě

Věda a školy

„Budeme stavět první testovací prototyp zařízení, které naše firma celé vyvinula. Klíčové je umístění stanice, nesmí být příliš blízko velkému městu. Množství vysílačů ve městech by mohlo naši stanici rušit. Rozjednané máme stanice v Indii a v Kanadě, strategicky by pro nás byl výhodný severní pól, využíváme kontakty pro jednání v Jihoafrické republice,“ naznačil.

Start-up GroundCom patří do kosmického inkubátoru Evropské vesmírné agentury (ESA), jeho členové spolu ale komunikují hlavně online. GroundCom zatím ani pro jednoho z nich není hlavní činností.

Brněnská firma povede projekt, který má přispět k těžbě surovin z vesmíru

Věda a školy

„Já sám pracuji pro naši firmu na 40 procent, ostatní to mají podobně. Jeden člen týmu je ve Velké Británii, další v Německu, další dva jsou v Bratislavě. Potkáváme se tedy jednou za čas, ale většinu věcí řešíme online. Zákazníky máme z České republiky, ale jednáme také se zájemci z Itálie a Velké Británie. Velkou výzvou bude americký trh, kde sice podobné služby existují, ale jsou výrazně dražší,“ dodal Budáč.

Satelity kolem Měsíce?

Kromě rozšíření sítě pozemních stanic by firma v budoucnu chtěla vyvinout také nový typ stanice, který by umožňoval připojení většího počtu satelitů naráz, ta současná umožňuje připojení jednoho nebo dvou satelitů zároveň.

Vozítko NASA bude pátrat po vodě u měsíčního kráteru Nobile

Věda a školy

Pracovním snem společnosti je podle informací na stránkách VUT také zajišťovat komunikaci s misí směřující na Měsíc.

„Jak nyní obíhají cubesaty (miniaturní satelity) okolo Země, stoprocentně budou obíhat i okolo Měsíce. I tady vidíme velký potenciál,“ uzavřel Budáč.

Reklama

Související články

Sonda Solar Orbiter zachytila Venušinu záři

Vědci zveřejnili nové záběry, které ukazují záblesky planety Venuše ozářené Sluncem. Snímky zprostředkované agenturou AP pořídila v srpnu kosmická sonda Solar...

Výběr článků

Načítám