Hlavní obsah

Baterie Pepka námořníka: jako katalyzátor v nich slouží špenát

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špenát je znám nejen jako zdroj síly kresleného Pepka námořníka, ale i jako zelenina s množstvím důležitých živin. Americkým vědcům se však z něj podařilo vyrobit i tenoučké uhlíkové „plátky“, jež lze využít jako bezpečné katalyzátory pro baterie – ať už pro ty, které se používají v mobilech a počítačích, nebo ty, jež pohánějí auta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rukou expertů z American University prošly listy špenátu několikastupňovým procesem úprav, k nimž patřilo praní, odšťavňování, sušení, ruční drcení v hmoždíři a následné „vylepšení“ získané látky dusíkem.

Z této látky pak vědci vyrobili uhlíkové nanoplátky, jež urychlují reakce ve vodíkových palivových článcích i v bate­riích využívajících kov a vzduch. Ukázalo se, že tyto nanoplátky jsou jako katalyzátor účinnější než jejich protějšky založené na drahé platině.

Je levný a ekologický

Nanoplátky přirovnal list The Daily Mail ke kouskům papíru. Ve skutečnosti jsou však nesrovnatelně menší, a navíc také asi tisíckrát tenčí než vlas. „Tato práce naznačuje, že udržitelné katalyzátory lze vyrobit z přírodních zdrojů. Metoda, kterou jsme vyzkoušeli, může produkovat vysoce aktivní katalyzátory na bázi uhlíku ze špenátu, který je obno­vitelný,“ vyzvedl výsledky experimentu Shouzhong Zou, šéf projektu.

Jak to vypadá uvnitř katalyzátoru během jízdy? Američan vyrobil průhledný kus

AutoMoto

„Jsme přesvědčeni, že to překonává komerční platinové katalyzátory v aktivitě i stabilitě,“ dodal. On a jeho kolegové zdůrazňují, že jejich katalyzátory jsou nejen účinnější, ale také daleko levnější a ekologicky vhodnější.

Rostliny jako nástroj k výrobě katalyzátorů již zkoušely i jiné vědecké týmy. Ty však sáhly po trávě nebo rýži.

Reklama

Výběr článků

Načítám