Hlavní obsah

Astronautka Christina Kochová se stala ženskou rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru

Washington

Americká astronautka Christina Kochová se v sobotu 28. prosince stala rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byla v tu dobu již 289. den (nyní už 291. den) a do svého návratu na Zemi rekord samozřejmě ještě posune. Na Twitteru to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Twitter NASA

Nová rekordmanka, astronautka Christina Kochová

Článek

Kochová přiletěla na ISS 15. března. V sobotu překonala doposud nejdelší nepřerušený let ženy do vesmíru, který v letech 2016 až 2017 vytvořila 288 dny bývalá americká astronautka Peggy Whitsonová. Ta nadále vede, co se týká součtu všech pobytů v kosmu.

„Je to báječná věc pro vědu,“ řekla Kochová v rozhovoru, který poskytla z paluby orbitálního komplexu televizní stanici CNN.

„Vidíme další aspekt toho, jak na lidské tělo dlouhodobě působí pobyt v mikrogravitaci. A to je skutečně důležité pro náš budoucí plán vesmírných letů mířících na Měsíc a na Mars,“ dodala.

Světovým rekordmanem je Rus

Podle časového harmonogramu NASA by se Kochová měla vrátit na Zemi v únoru. Zůstane jen několik dnů za americkým mužským rekordem v délce 340 dnů pobytu ve vesmíru bez přerušení, který v letech 2015 až 2016 vytvořil Scott Kelly.

Rusové budou testovat kratší variantu letu k ISS. Na stanici chtějí být za dvě hodiny

Věda a školy

Světovým rekordmanem je ruský kosmonaut Valerij Poljakov. Ten na palubě vesmírné stanice strávil v letech 1994 až 1995 nepřetržitě 437 dní a 18 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám