Hlavní obsah

Astrofotograf pořídil unikátní snímek mlhoviny, kterou takřka nelze zachytit

Novinky,

Česká astronomická společnost (ČAS) dlouhodobě pořádá soutěž o nejlepší snímky vesmírné oblohy. Vítězné foto za měsíc listopad od astrofotografa Martina Myslivce je obzvlášť zajímavé. Podařilo se mu zachytit 400 světelných let vzdálenou mlhovinu, jejímž pouhým snímáním strávil 56 a půl hodiny čistého času. Kosmickému útvaru se říká Orlí hlava, jak napovídá podoba.

Foto: Martin Myslivec

LBN 777 - Orlí hlava

Článek

„Už to ukazuje, o jak slabý objekt na obloze se jedná,“ poznamenal Pavel Suchan z ČAS k desítkám hodin Myslivcova focení, prováděného v obci Běleč nad Orlicí.

Dané molekulární mračno představuje nám nejbližší porodnici málo hmotných hvězd. Pořídit snímek této mlhoviny skutečně není snadné. O tom svědčí nejen více než 56 hodin snímání ve třech spektrálních filtrech, ale také desítky hodin práce u počítače nebo odstraňování artefaktů světelného znečištění.

Oficiální označení objektu je LBN 777. Tato reflexní mlhovina se nachází v komplexu pracho-plynných molekulárních mlhovin v souhvězdí Býka a nedaleko otevřené hvězdokupy Plejády. Její nahnědlá barva je způsobena poměrně velkými prachovými částečkami v plynu, které rozptylují světlo hvězd uvnitř i mimo vlastní mlhovinu.

Mnoho dalších pozoruhodných útvarů

Jak upozorňuje Suchan, který působí i v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR, Myslivcův snímek obsahuje ještě více objektů. Kromě vlastní „orlí hlavy“ nebo též „orlího mláděte“ (dle jiného označení) zde pod hlavou nalezneme „ramena a křídla“ v podobě mlhoviny LBN 775.

Foto: Martin Myslivec

LBN 777 - Orlí hlava

Tmavší část za „okem” představuje temnou prachovou mlhovinu Barnard 207. Výzkum této mlhoviny přinesl informaci, že je tvořena prachovými částicemi většími, než je v podobných mlhovinách obvyklé. V její levé části se nachází nově vznikající protohvězda (vývojové stadium hvězdy) IRAS 04016 2610.

Nad „hlavou”, konkrétně mezi dvěma tenkými pruhy namodralých mlhovin, je vzdálená spirální galaxie UGC 2946. Poblíž výběžku šedavé mlhoviny u spodního okraje snímku, vedle oranžové hvězdy, se nachází i vzdálená galaxie PGC 014335. Pod „zobákem“ vidíme spirální galaxii PGC 014374. A to samozřejmě není vše, dalo by se pokračovat.

Veškerou práci na aktuálním snímku, která trvala od 15. října do 17. listopadu, podstoupil Myslivec proto, aby lidem zpřístupnil pohled do takzvaného astronomického neviditelna. Titul Česká astrofotografie měsíce za listopad 2018 je tedy pro jeho obrázek nepochybně zasloužený.

Reklama

Související články

Speciální přístroj ulovil galaktický klenot

Spektrograf FORS2, který funguje v kooperaci s dalekohledem VLT na observatoři Paranal v Chile, zachytil 65 miliónů světelných let vzdálenou spirální galaxii...

Výběr článků

Načítám