Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě nalezli starověké pohřebiště

Egyptské ministerstvo památek v sobotu informovalo o objevení starověkého pohřebiště poblíž města Minjá nacházejícího se asi 245 kilometrů jižně od hlavního města Káhiry. Mezi nálezy je osm hrobek, 40 sarkofágů a asi tisíc sošek. Egypťané doufají, že jim archeologické objevy pomohou obnovit strádající odvětví cestovního ruchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egyptští archeologové nalezli starověké pohřebiště Video: AP

 
Článek

Pohřebiště bylo nalezeno na území, které je známé svými rozsáhlými starověkými katakombami z faraonského období Pozdní doby a následné Ptolemaiovské dynastie. Staré je tedy více než dva tisíce let.

S vykopávkami na těchto místech archeologové začali už na konci loňského roku za účelem nalezení zbývající části pohřebiště 15. nomu (označení užívané v egyptologii pro administrativní jednotku ve starověkém Egyptě) Horního Egypta.

Jejich nejnovější objev obsahuje mimo jiné hrobky kněžích staroegyptského boha Měsíce a moudrosti Džehutiho (v češtině známějšího přes řeckou transkripci jako Thovt). V jedné z nich bylo nalezeno více než tisíc vešebtů (malé figurky, které se pochovávaly spolu se zemřelými) a čtyři kanopy (nádoby, do nichž se při mumifikaci ukládaly orgány zemřelého).

Počet nalezených hrobek se prý ještě navýší

„Nalezli jsme osm chodeb, které nás dovedly k osmi hrobkám patřícím hlavnímu kněžímu boha Džehutiho a jeho rodině. Na některých jsou dokonce napsána jména v hieroglyfech. Našli jsme více než 40 odkrytých sarkofágů, šperky, amulety, zapečetěné kanopy a přes tisíc sošek vešebtů. A to je teprve začátek,“ pochlubil se agentuře AP ministr památek Chálid Ananí.

To ostatně potvrdil i vedoucí tamních archeologů Mustafa Vazírí, který se domnívá, že počet nalezených hrobek se v brzké době ještě navýší. Egypťané doufají, že rozsáhlé objevy v poslední době pomohou obnovit pro ně nesmírně důležité odvětví cestovního ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám