Hlavní obsah

Archeologové objevili u pyramidy v Peru hroby incké elity

Novinky,

Na hřbitově na peruánském nalezišti Túcume objevili archeologové u pyramidy patnáct hrobů, které jsou zřejmě místem posledního odpočinku elitních inckých obyvatel. S odvoláním na místní úřady o nálezu ze slavné říše Inků informovala agentura Reuters. Podle serveru listu Perú21 jde o hroby 500 až 600 let staré.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové v Peru objevili hroby elitních inckých obyvatelVideo: Reuters

 
Článek

V hrobech z předkolumbovského období objevených na severu Peru u města Lambayeque se spolu s kosterními pozůstatky nachází množství různých hrnčířských výrobků.

Ředitel výkopových prací Manuel Escudero poznamenal, že mrtvé lze identifikovat jako příslušníky tehdejší elity, jelikož jejich pohřbení se řídilo stejnými náležitostmi a vzory, jako je tomu u před 30 lety objeveného hrobu nejvýše postavené osoby, které se přezdívá „Pán Túcume“.

Dvouhlavý had, kočka nebo lama. V Peru objevili 140 nových obřích obrazců

Věda a školy

„Nyní bylo odhaleno 15 hrobů na dvou vykopávkách na severní straně pyramidy Huaca Las Abejas. V první jednotce jich máme deset, ve druhé dalších pět. V součtu prací od roku 2017 tak už máme hroby celkem 44 jedinců, a ty dohromady tvoří z této spodní části pyramidy hřbitov pro významné Inky,“ vysvětlil Escudero pro Reuters.

Huaca Las Abejas je jednou z 26 pyramid v jihovýchodní oblasti archeologického komplexu Túcume, přibližně 800 kilometrů od metropole Limy.

„Čtrnáctý hrob zde má všechny vlastnosti ostatků nalezených v roce 1989 v Huaca Larze, které jsme nazvali Pánem Túcume. U tohoto nyní nalezeného historického pohřbení jsme určili stejný styl,“ potvrdil archeolog.

Ve zmíněném roce 1989 šlo o výzkum vedený známým norským etnologem a dobrodruhem Thorem Heyerdahlem (v letech 1989 až 1994), v rámci kterého byl v Huaca Larze objeven poslední incký vládce z Túcume, jak připomíná peruánská zpravodajská agentura Andina.

Střídání civilizací

Dávné sídlo Túcume bylo založeno kolem roku 1100 našeho letopočtu a považuje se za poslední hlavní město kultury Lambayeque nebo Sicán. Stalo se největším chrámovým centrem, jaké kdy bylo postaveno v té době v Andách. Obsadila jej nejprve civilizace Sicán, poté kultura Chimú (1350–1450) a nakonec Inkové v letech 1450 až 1532.

Túcume je jedno ze tří měst, které zahrnuje peruánské Údolí pyramid, v němž je umístěno přibližně 250 těchto staveb – největší skupina pyramid v celé Jižní Americe.

V Peru vykopali kostry tří lidí staré 1300 let, může to objasnit život staré civilizace

Věda a školy

Loni v Peru dokonce vykopali kostry tří lidí staré 1300 let, které podle vědců pocházejí z poslední fáze původního obyvatelstva, předincké civilizace Lima.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám