Hlavní obsah

Americký astronaut předal kresbu židovského chlapce muzeu v Terezíně

Právo, Novinky, Karel Otcovský

Z oběžné dráhy až do Muzea ghetta v Terezíně na Litoměřicku doputovala v pondělí 8. dubna kopie kresby Měsíční krajina, kterou nakreslil v roce 1942 v terezínském ghettu židovský chlapec Petr Ginz. Řediteli muzea Janu Roubínkovi ji předal americký astronaut Andrew Feustel, jenž vzal loni v březnu Ginzův obrázek s sebou na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Andrew Feustel (vlevo) předal kresbu Petra Ginze Měsíční krajina řediteli Památníku Terezín Janu Roubínkovi. Přihlíží Feustelova manželka Indira.

Článek

Židovský chlapec nakreslil svou představu toho, jak vypadá Země z povrchu Měsíce, ve svých třinácti letech.

Na oběžnou dráhu ji s sebou vzal už první izraelský kosmonaut Ilan Ramon. Raketoplán Columbia při zpáteční cestě na Zemi shořel v atmosféře. Tragédie, kterou žádný člen posádky nepřežil, se odehrála 1. února 2003, v den Ginzových narozenin.

Kresby byly v mé kabině, jiné obrázky jsem s sebou kromě fotek rodiny neměl.
Andrew Feustel

Manželka Ilana Ramona požádala Feustela, aby kresbu vynesl na oběžnou dráhu znovu. „Byla to pro nás velká čest dokončit Ramonovu misi,“ řekl Feustel, jenž měl s sebou šest kopií originálu, který je uložen v Jeruzalémě.

„Celou dobu byly kresby v mé kabině, jiné obrázky jsem s sebou kromě fotek rodiny neměl,“ řekl astronaut, který je v Česku na pozvání Akademie věd České republiky spolu s manželkou Indirou, která má po matce české kořeny.

Ta přiznala, že je to pro ně velmi emotivní zážitek. „Tato kresba sem putuje na počest všech obětí a všech přeživších holokaustu a také všech lidských bytostí. Abychom si všichni zapamatovali ty zrůdnosti, které se děly, a také tu naději, talent a schopnosti lidí, o které jsme přišli,“ řekla dojatá Feustelová.

Foto: Akademie věd ČR

Měsíční krajina. Obrázek z židovského ghetta

Feustel má za sebou tři vesmírné mise. Na každou vzal s sebou předměty odkazující na Českou republiku. Na první misi v roce 2009 si do raketoplánu Atlantis vzal Písně kosmické Jana Nerudy.

Krtka z animovaného seriálu Zdeňka Milera vzal do vesmíru dvakrát, poprvé v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS134 a podruhé v roce 2018. To s ním letěly právě i kopie kresby z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu v Terezíně.

226 dní ve vesmíru

Feustel strávil ve vesmíru 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru. Ze sedmi miliard lidí letělo do vesmíru 599 a Feustelovo pořadové číslo je 494.

Astronaut a jeho žena Indira jsou oficiálními vyslanci amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) a na organizaci návštěvy se podílelo také velvyslanectví Spojených států v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký astronaut Andrew Feustel vystoupil v pátek 5. dubna na tiskové konferenci v Praze. Na snímku s manželkou Indirou

Feustel v neděli navštívil Planetárium Praha. Přednášky a diskuse s astronautem je možné navštívit v Olomouci a Ostravě v úterý a ve středu. Pobyt v Česku zakončí v pátek v Brně ve Hvězdárně a planetáriu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám