Hlavní obsah

Americký astrofotograf pořídil záběry, jak ISS s pracujícími astronauty proletěla před Měsícem

Kalifornský astrofotograf Andrew McCarthy pořídil koncem minulého týdne cenné záběry průletu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přes Měsíc. Zajímavé na tom je, že se snímky letu přes měsíční kotouč podařilo pořídit během sekundy zrovna ten den, kdy se celý orbitální komplex připravoval na výstup astronautů na pracovní směnu do otevřeného kosmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jedinečné záběry průletu ISS před MěsícemVideo: AP

 
Článek

Výsledné video s koláží McCarthyho snímků zprostředkovala na počátku března agentura AP. Na zlomek okamžiku můžeme pozorovat i jasné osvětlení stanice, když v ranních hodinách procházela přímo před naší přirozenou družicí.

„Místy je video značně zpomaleno, stejně tak je ISS nastavena tak, abychom vytvořili iluzi, že skutečně letí nad lunárním povrchem,” upřesnil McCarthy.

Kalifornský fotograf za měsíc zdokumentoval pohyb Měsíce při orbitě

Věda a školy

Reálný jeden snímek úkazu zveřejnil mj. na svém Instagramu níže.

Základní fotografie z neděle 28. prosince navíc zachycují pomyslné putování laboratoře na oběžné dráze nad měsíčním kráterem Koperník, stejně tak si americký nadšenec všiml odlišné orientace solárních panelů ISS oproti běžným situacím, když ji snímal jindy.

Koperník je impaktní kráter typu kruhového pohoří nacházející se v oblasti Mare Insularum blízko centrální části přivrácené strany Měsíce. Má průměr měřený od hřebenů okrajových valů 93 kilometrů. Okrajový val je přibližně šestiúhelníkového tvaru. Ploché dno kráteru má průměr 55 km.

Astronauti se totiž připravovali na „vesmírnou vycházku”, tudíž struktura panelů změnila na orbitě 400 km nad zemským povrchem svou pozici.

„Jinak sama ISS přes Měsíc létá de facto pořád. Každou noc je hned několik přeletů viditelných z úzkých pásů na Zemi,” doplnil pro Novinky český fotograf a popularizátor kosmonautiky Petr Horálek.

Instalace nových solárních panelů

Na ISS se aktuálně nalézá sedmičlenná posádka: čtyři astronauti NASA Kathleen Rubinsová, Victor Glover, Shannon Walkerová a Michael Hopkins, dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov a japonský astronaut Soiči Noguči.

Kosmonauti zkoušejí zalepit trhlinu na ISS lepidlem ze smůly jehličnanů. Poslouží i vysavač

Věda a školy

Právě Rubinsová s Gloverem zahájili v neděli zmíněnou směnu vně ISS, během níž měli stanici začít připravovat na instalaci nových solárních panelů, jelikož ty stávající už jsou za hranicí životnosti. Ve volném kosmickém prostoru pracovali přes sedm hodin.

„Při tomto výstupu se pracovalo na přípravě na instalaci nových energetických zdrojů, později i již degradovaných panelů. Takže je pravděpodobné, že skutečně bylo potřeba natočit fotovoltaické panely, u kterých pracovali, do polohy, aby jim nebránily v práci či pohybu,” poznamenal pro Novinky Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.

Astronauti na oběžné dráze opět vyšli ven. Připravují ISS na nové solární panely

Věda a školy

V pátek 5. března Rubinsová do otevřeného vesmíru vystoupí znovu, aby spolu s japonským kolegou Nogučim přípravu na instalaci solárních panelů dokončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám