Hlavní obsah

Americká společnost tiskne vesmírnou raketu na 3D tiskárně

Novinky,

Americká kosmická společnost Relativity Space již koncem ledna oznámila, že některé části své nové chystané rakety Terran 1 vyrobila pomocí 3D tiskárny. Tisk jako takový celkově zabere okolo 60 dnů. Vypuštění stroje do vesmíru navíc rozhodně není hudbou daleké budoucnosti, sdělila agentura Reuters.

Americká společnost tiskne kosmickou raketu na 3D tiskárněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Po smontování jednotlivých částí, vytvořených na tiskárně Stargate od zmíněné společnosti, bude raketa vysoká kolem 30 metrů a unese náklad o váze necelých 1250 kilogramů.

Povolení k letu

Firma už dostala od amerického letectva povolení ke startu z mysu Canaveral na Floridě. K tomu by mělo dojít do konce roku 2020.

Pokud bude úspěšný, Relativity Space by si podle serveru Business Insider mohla dané stanoviště pronajmout až na 20 let.

Z únorového vyjádření společnosti na jejím Twitteru zároveň vyplývá, že by mělo jít dokonce o raketu, která bude metodou 3D tisku zhotovena skutečně kompletně. Firma byla založena v roce 2015, ústředí má v kalifornském Los Angeles.

Do jiného vývoje kosmických plavidel, konkrétně do příprav nové a prý dostupné suborbitální rakety, se zapojují i Češi.

Reklama

Související články

Blue Origin provedl suborbitální let pro NASA

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického obchodního portálu Amazon Jeff Bezos, ve středu pomocí své rakety New Shepard...

Výběr článků

Načítám