Hlavní obsah

Američan, Rus a Ital. Na ISS dorazili tři noví členové posádky

Novinky, mif, fš

V neděli dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) podle plánu tři noví členové posádky – Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano. Na ISS je dopravila ruská raketa Sojuz-FG, která odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur už v sobotu večer. Informovala od tom agentura AP.

Záznam: Start tříčlenné posádky k ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Agentury RIA Novosti upřesnila, že kosmonauti v pořádku přešli na palubu ISS. Všichni tři kosmonauti by měli na stanici strávit 201 dní, aktuálně čítá posádka orbitální stanice šest lidí.

Tři nováčci se připojili k nynějšímu ruskému veliteli stanice Alexeji Ovčininovi a americkým astronautům Nicku Hagueovi a Christině Kochové, kteří na oběžné dráze pracují od března.

Parmitano se dříve na ISS málem utopil

Pro Morgana z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jde o vůbec první let do kosmu. Parmitano z Evropské vesmírné agentury (ESA) na stanici už pracoval před šesti roky a má s tím spojený nepříjemný zážitek. Při pracovní směně vně ISS mu do přilby skafandru unikla voda a málem se utopil. Skvorcov z ruské agentury Roskosmos se mimo Zemi vydává potřetí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na ISS míří nová posádka, zleva Drew Morgan, Alexandr Skvorcov a Luca Parmitano.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám