Hlavní obsah

Akademie věd pořádá tradiční vědecký festival

Novinky,

Již 18. ročník největšího vědeckého festivalu, který pořádá Akademie věd ČR, probíhá v týdnu od 5. do 11. listopadu v celé zemi. Jsou připraveny přednášky, exkurze na pracovištích AV, filmová promítání, divadelní představení, výstavy, science show nebo diskuze s vědci. Na vše je vstup zdarma.

Foto: Akademie věd ČR

Z loňského ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR

Článek

Letošní ročník se koná v rámci oslav výročí vzniku republiky na téma 1918–2018: Století české vědy. Jak věda vypadala před 100 lety při vzniku Československa? Kam se vědní obory od té doby posunuly a co mohou nyní společnosti nabídnout? I to jsou otázky, na které má akce odpovědět.

„Studenti, veřejnost i rodiče s dětmi jsou vítáni. Rozmanitý program určitě nadchne každého. V budově na Národní v Praze se navíc vždy ve všední dny budeme věnovat obdobím od let 1918–2018, kdy se každého dne ujme některý z předních odborníků AV ČR, takzvaný ambasador. O víkendu se můžete i s dětmi těšit na interaktivní program a workshopy,“ představila týden Lenka Heroldová z Akademie věd.

Blíže ke hvězdám i osudové osmičky

Z vybraných akcí festivalu stojí za zmínku například hra, kterou inspirovaly objevy geniálního českého chemika Antonína Holého, objevitele řady antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů.

V pondělí od 19 hodin v pražské Městské knihovně bude se scenáristou a režisérem Petrem Zelenkou a vědcem Zdeňkem Havlasem herec Martin Myšička mluvit o tom, jak se věda dostala na jeviště, konkrétně v inscenaci Elegance molekuly.

Foto: Akademie věd ČR

Z loňského ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR. Noční tah optického vlákna

Ve zmíněné hlavní budově AV na Národní bude po celý týden probíhat úniková hra Osudové osmičky. Zde také probíhají mnohé přednášky nejen na historická témata. O meznících v české historii bude možné hovořit i na panelových diskuzích. Pražská kina Evald a Světozor nabízejí i filmy z cyklu České století.

Různá science show se konají po celé republice. Mnohé z nejdůležitějších molekul, s nimiž přijdeme do styku, jsou velmi malé. Ale jsou také molekuly velké miliony atomů. Světem polymerů zájemce provede v hlavním městě popularizátor vědy britského původu Michael Londesborough, který žije od roku 2002 v ČR.

Na science show se lze vydat také v Ústí nad Labem a Karlových Varech. Je třeba si uvědomit, že až 80 procent informací získáváme ze světla, ať už o tvarech, vzdálenostech či barvách. „Úžasné divadlo fyziky“ (ÚDiF) se v obou městech (v Ústí ve středu, ve Varech den poté) zaměří na objasnění, kde se kolem nás berou barvy a jak je naše oko vnímá. Vidíme všichni stejnou fialovou? Jak by viděl naši kostkovanou košili pes? Kde se bere šedá? To vše se lidé dozvědí při vystoupení.

Foto: Akademie věd ČR

Z loňského ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR

Týden vědy a techniky se zejména snaží představit veřejnosti práci jednotlivých ústavů AV ČR. Ústav fyziky atmosféry chystá přednášku o družici Cassini, která se již v roce 1997 vydala na cestu vesmírem k planetě Saturn. Společně s Ústavem fyziky atmosféry, Astronomickým a Geofyzikálním ústavem nabízí procházku naučnou stezkou.

Milovníci historie mohou zhlédnout například výstavu v brněnském Archeologickém ústavu. Putovní výstava Mikulčice – genius loci dokumentuje výzkum slovanského hradiště Valy u Mikulčic v 50. a 60. letech minulého století.

V Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích je po celý týden k vidění výstava Příběhy biologických sbírek, která představí vybrané biologické sbírky ústavů Akademie věd a prostřednictvím konkrétních příběhů sbírek upozorní na jejich praktický přínos pro výzkum a vývoj i pro běžný život.

Proběhnou i nejlepší tříminutová vystoupení letošního ročníku mezinárodní soutěže FameLab – talking science, která uvede Londesborough. Mají dát nahlédnout do aktuálního dění v různých vědeckých oborech (matematika, medicína, biologie, genetika, chemie, fyzika) zábavným způsobem. To se uskuteční v pátek v Praze.

Foto: archív Astronomického ústavu AV ČR

Hvězdárna Ondřejov

Po celé ČR jsou rovněž připraveny zajímavé exkurze a programy ve hvězdárnách, a to v Brně, Ostravě, Valašském Meziříčí, Prostějově či Ondřejově.

Do festivalu se zapojují i tuzemské univerzity. Jedenáct z nich na tento týden přichystalo program – exkurze, přednášky, výstavy, workshopy i promítání filmů. Jde kupříkladu o Vysokou školu chemicko-technologickou nebo Českou zemědělskou univerzitu v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně, Univerzitu Palackého v Olomouci, Západočeskou univerzitu v Plzni, Univerzitu Pardubice, Univerzitu Hradec Králové či Slezskou univerzitu v Opavě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám