Hlavní obsah

Akademie věd pátrá na středních školách po talentovaných badatelích

Novinky,

Pokud se některý žák zajímá o novinky ze světa bádání a výzkumu, mohla by jej zaujmout nabídka Akademie věd ČR. Talentovaní středoškoláci totiž mohou nyní absolvovat stáže na jejích specializovaných pracovištích. Mají tak příležitost poznat, jak vypadá práce vědců a reálný výzkum – a sami se do něj zapojit.

Foto: Akademie věd ČR

Středoškoláci si v laboratořích Akademie věd mohou vyzkoušet vědeckou práci v praxi.

Článek

Na webovém portálu projektu Otevřená věda si středoškoláci mohou vybírat z rozmanité nabídky témat: od biologie, chemie, fyziky, geografie, robotiky až po sociologii či historii. Hlásit se mohou do konce listopadu.

Jednotlivci nebo skupiny

Stáže na pracovištích Akademie věd absolvují pod vedením vědců buďto jako jednotlivci, nebo ve skupině až tří žáků. Vědci si prostřednictvím webové aplikace vybírají nejvhodnějšího kandidáta, který pod jejich vedením absolvuje roční stáž.

Stáže startují v lednu a trvají po celý rok včetně prázdnin. Studenti tak mají příležitost poznat laboratoře, knihovny a odborné materiály, k nimž by se jinak nedostali.

Foto: Akademie věd ČR

Stáž Ženy a muži v české společnosti v Sociologickém ústavu AV ČR umožňuje třem studentům podílet se na vlastním výzkumu genderových otázek.

„Přála bych si, aby se přesvědčili o smyslu a přínosu bádání, aby odcházeli s nadšením pro vědu – a hlavně s chutí pokládat neobvyklé otázky a hledat nové odpovědi,“ prohlásila lektorka Otevřené vědy Kateřina Dolejší z Ústavu dějin umění AV ČR.

„Pokud se student po absolvování stáže dokonce rozhodne pro studium daného oboru, je to pro mě odměna i velká motivace pro další práci,“ přiznala.

Podzimní konference, kde představí výsledky

Roční stáže pro středoškoláky vrcholí na podzim, kdy výsledky svého působení odprezentují na studentské vědecké konferenci. Žáci, jejichž projekty porota vyhodnotí jako nejlepší, získají ceny. Svoji práci navíc mohou uplatnit i v dalších soutěžích u nás i v zahraničí.

Nabídka stáží a tréninkových programů pro studenty roste

Věda a školy

Akademie věd stáže tradičně pořádá pod hlavičkou projektu Otevřená věda, který se realizuje s finanční podporou ministerstva školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám