Hlavní obsah

Výstava Vzdělání a řemeslo ukázala, že technické talenty je třeba hledat už na základních školách

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí techniky je třeba začít hledat už na základních školách. Bez výjimky se na tom shodli zástupci středních škol a strojírenských firem, které se společně prezentovaly na letošním 22. ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích.

Foto: Lenka Pokorná

Členem soutěžního týmu Kern-Liebers CR byl Jakub Rusín z českobudějovické ZŠ O. Nedbala

Článek

„Na základních školách chybí praktické předměty, které by děti inspirovaly k řemeslům. I z tohoto důvodu jsme se proto rádi zapojili do soutěže pořádané hospodářskou komorou T-Profi, aneb Talenty pro firmy i do regionů. O to víc nás těší i skutečnost, že náš tým v této odborně zaměřené soutěži uspěl,“ uvedla vedoucí personálního oddělení českobudějovické strojírenské společnosti Kern-Liebers CR Dagmar Valentová.

Tým Kern-Liebers CR, v jehož barvách soutěžila trojice páťáků ze Základní školy Oskara Nedbala v Českých Budějovicích spolu s trojicí žáků druhého ročníku Střední odborné školy elektrotechnické z Hluboké nad Vltavou, obsadil v tvrdé konkurenci šesti týmů druhé místo poté, co ho jen těsně jej předstihl celek táborského Brisku. Za zády tak nechal týmy Jihostroje, EGE, Motoru Jikov i Roberta Bosche.

„Chlapci byli úžasní. Skvěle spolupracovali napříč věkem. Ti mladší připravovali všechny základní sestavy, jejich starší kolegové pak řešili finální montáž a oživování celého zařízení. Mě měli v podstatě jen jako pojistku pro případ, že by si nevěděli rady. Jinak pracovali zcela samostatně,“ ocenil práci stříbrného týmu jeho kapitán a odborný garant Petr Šidlík, konstruktér společnosti Kern-Liebers CR.

Společným soutěžním úkolem všech týmů bylo v co nejkratším čase postavit funkční tiskařský lis z běžné polytechnické stavebnice a přidaných elektrosoučástek. Porotci následně hodnotili nejen přesnost a kvalitu provedení zadané konstrukce, ale také postup práce a týmovou spolupráci.

„Naší snahou je nejen přilákat děti k technice, ale také podporovat a rozšiřovat spolupráci firem a škol v Jihočeském kraji, protože všichni směřujeme ke společnému cíli, vzbudit v dětech zájem o techniku a technické vzdělávání, které jim do budoucna zajistí uplatnění na trhu práce. A začít je nutné již na základních školách,“ zdůraznila ředitelka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů Dana Fefrlová.

Shodně se vyjádřila také vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová, která se zahájení soutěže T-profi zúčastnila spolu s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou.

„V tomto směru registrujeme obrovský pokrok. Firmy vědí, co školy potřebují, a že jim musí svým způsobem pomoci k tomu, aby se žáci přiblížili co nejvíce reálné praxi už při vlastním studiu. Tato forma spolupráce se, jak ji sledujeme, navýšila nejen objemově, ale i kvalitativně. Přímo spolupracujeme s celou řadou firem, včetně Kern-Liebers a dalších, které se do této soutěže zapojily. Na druhou stranu nám stále chybí to, po čem už dlouho voláme, a to je návrat výuky praktických předmětů do základních škol,“ konstatovala Šímová.

Reklama

Výběr článků

Načítám