Hlavní obsah

Sluneční soustavou skutečně uhání cizí kometa. Polští vědci určili, odkud může pocházet

Novinky,

Do sluneční soustavy opravdu dorazila kometa, jakou jsme dosud nespatřili. Podle polských astronomů může teoreticky pocházet ze soustavy, která je vzdálená 13 světelných let. Přestože k nám však těleso 2I/Borisov přicestovalo z jiného hvězdného systému, jak se potvrdilo, vypadá vlastně až podezřele povědomě.

Foto: NASA/SOFIA/Lynette Cook/Sci-News.com

Umělecké ztvárnění komety 2I/Borisov a hvězdného systému Kruger 60.

Článek

Už v září americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Evropská kosmická agentura (ESA) ohlásily novou kometu mířící ke Slunci, která je zřejmě z jiné soustavy. Vesmírného objektu si nejprve 30. srpna všiml amatérský astronom z Krymu Gennadij Borisov, který již objevil vícero komet. Nynější těleso tak dostalo jméno podle něj.

Sluneční soustavou sviští zřejmě další návštěvník z cizího hvězdného systému

Věda a školy

V první polovině září se nacházela 420 milionů kilometrů od Slunce, kometa tak letí rychlostí 150 tisíc kilometrů v hodině. A Zemi míjí s velkým odstupem ještě za oběžnou dráhou Marsu. Maximální přiblížení ke Slunci je vědci očekáváno 8. prosince, bude činit asi 300 milionů kilometrů. Poté se kometa začne vracet zpět do mezihvězdného prostoru.

Putuje milion let

Polští odborníci nyní určili, že druhý známý mezihvězdný objekt po asteroidu Oumuamua, který navštívil naši sluneční soustavu, kometa 2I/Borisov, asi pochází z dvojhvězdného (binárního) systému červeného trpaslíka Kruger 60 (hvězdy Kruger 60A a Kruger 60B) vzdáleného přes 13 světelných let od nás v souhvězdí Cefea.

Kometa, která byla identifikována díky oblaku prachu a plynu, má průměr 1,4 až 6,6 km, svoji cestu vesmírem započala před milionem let, jak bylo nově informováno.

Foto: Canada-France-Hawaii Telescope

Kometa C/2019 Q4 (Borisov)

Kometa 2I/Borisov mohla podle kosmického výzkumného centra Polské akademie věd obíhat dvojče hvězdy Kruger 60, podobně jako komety obíhají kolem Slunce v našem systému, dokud vliv jiné planety nezpůsobil její odlet do volného kosmu.

„Okamžitě jsme zaregistrovali koma a ocas, které nebyly vidět kolem planetky Oumuamua. To je opravdu skvělé, protože to znamená, že náš nový návštěvník je jednou z těchto mytických a nikdy předtím neviděných skutečných mezihvězdných komet,“ řekl podle britského listu The Independent polský vědec Michal Drahus z Jagellonské univerzity v Krakově.

Jde o předběžné zjištění

Jenže český odborník upozorňuje, že jasno ohledně údajně mateřského hvězdného systému Kruger 60 ještě rozhodně není.

„V tomto okamžiku nelze s určitostí říct, jestli kometa 2I/Borisov skutečně pochází z tohoto systému!“ zdůraznil pro Novinky astronom Jiří Srba ze Společnosti pro meziplanetární hmotu. Jedná se podle něj o předběžný výsledek publikovaný v práci oněch polských astronomů.

„Předběžný proto, že je postaven na krátkém období sledování komety. Zkoumali dráhu komety 2I/Borisov a pátrali po blízkých okolních hvězdách a hvězdných systémech (celkem jich prozkoumali 647), u kterých mohlo v minulosti dojít k blízkému průletu nízkou vzájemnou rychlostí,“ vysvětlil Srba, který působí jako odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Hlavním kandidátem z celého vzorku je právě dvojhvězda Kruger 60, v jejíž blízkosti mohla kometa prolétnout před jedním milionem let. A to velmi nízkou rychlostí 3,43 km/s, ovšem ve vzdálenosti 5,7 světelného roku od dvojhvězdy, napsala Česká astronomická společnost na svém webu.

„Zajímavá je především nízká vzájemná rychlost. Sami autoři uvádějí, že k podrobnější analýze je potřeba přesnější dráha Borisova a také další zpřesnění vlastního pohybu systému Kruger 60. Takže osobně bych doporučil formulovat to ve smyslu, že našli ‚vážného kandidáta‘ na mateřský systém této komety 2I,“ okomentoval to Srba.

Ale vypadá jako „naše“ komety

Dne 13. září se navíc na kometu podíval velký kanárský dalekohled (GTC), který je se svými více než 10 metry největším celistvým dalekohledem na světě. Spektrum komety z GTC a srovnání daného emitujícího prachu se spektrem komet sluneční soustavy je velmi podobné.

„Na základě těchto počátečních charakteristik se tento objekt jeví nerozeznatelný od původních komet sluneční soustavy,“ podotkl spoluautor studie Piotr Guzik rovněž z Jagellonské univerzity.

Záhadný objekt Oumuamua letěl rychleji, než měl. Vědci zjistili proč

Věda a školy

„I další dosud publikovaná pozorování a studie ukázaly, že až na dráhu s neobvykle vysokou excentricitou kometa 2I opravdu vypadá velmi podobně jako komety, které známe ze sluneční soustavy. Poté, co 1I/Oumuamua byla nečekaně podivně se chovající a odlišně vypadající těleso, tak 2I/Borisov se zatím jeví úplně obyčejně, což je v tomto kontextu překvapivé,“ dodal Srba pro Novinky.

Mezihvězdná kometa 2I/Borisov by tak každopádně mohla pocházet z hvězdné soustavy podobné té naší.

Kvůli Oumuamue si astronomové lámou hlavu už dva roky

Jak už bylo řečeno, Borisov je druhým známým návštěvníkem pocházejícím z míst mimo sluneční soustavu, připojuje se k asteroidu Oumuamua (havajský termín pro posla) ve tvaru doutníku, který byl detekován 19. října 2017. Na rozdíl od komety 2I/Borisov však u objektu Oumuamua astronomové nebyli schopni ani zhruba určit, odkud pochází.

A přece je Oumuamua mimozemská sonda, trvá na svém vědec z Harvardu

Věda a školy

Podle dřívějších vyjádření astronomů Oumuamua přiletěla ze směru od souhvězdí Lyry a z naší soustavy míří k souhvězdí Pegase. Těleso 14. října 2017 minulo Zemi ve vzdálenosti kolem 24 milionů kilometrů, což je přibližně šedesátinásobek vzdálenosti Země od Měsíce.

Foto: ESA

Takto by mohl vypadat asteroid Oumuamua podle kreslíře

Objev nové komety nepocházející z naší soustavy po tak krátké době vede k domněnkám, že takovéto mezihvězdné návštěvy nemusejí být výjimečné. Jak připomíná deník The Independent, od té doby odborníci zkoušejí objekt nadále zevrubně zkoumat a těší se i na jeho prosincové přiblížení, jelikož by podle nich mohl zlepšit naše pochopení okolního vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám