Hlavní obsah

Zlatý Ámos vystřelil proti lejstrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 27. ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos v úterý 8. října formálně zahájil výstřelem proti přebujelé administrativě ve školství. Načež proběhla takzvaná defenestrace lejster.

Foto: DTA - Stanislav Milata

Defenestrace lejster proti školské administrativě. V levém okně ministr školství Robert Plaga a poslední vítězka Zlatého Ámose Pavlína Kopáčiková, vpravo šéf školní inspekce Tomáš Zatloukal a ředitelka Pedagogického muzea J. A. Komenského Markéta Pánková.

Článek

Za asistence ministra školství Roberta Plagy (ANO) a šéfa České školní inspekce Tomáše Zatloukala držitelka Zlatého Ámose Pavlína Kopáčiková ze ZŠ a MŠ Vacov na Prachaticku symbolicky vysypala přebytečné papírování z oken Národního pedagogického muzea J. A. Komenského v Praze.

Zlatého Ámose má učitelka Kopáčiková z Vacova

Věda a školy

„GDPR – obecné pokyny, plány poradenské podpory, poučení před školou v přírodě, dotazník odboru školství – metodické pokyny, žádost o dotaci, vyúčtování dotací, zápisy z porady, zápisy z jednání komise, posudek na žáka Josefa Nováka, vyjádření ke konfliktu žáků na výletě,“ popsal všední činnosti pedagogů ředitel soutěže Ladislav Hrzal.

Aby se kraj neptal školy na to samé jako MŠMT

Papírování vadí i Kopáčikové: „Jsem ten typ učitele, který bude spát s dětmi pod širákem, jezdit na vícedenní výlety, spát ve škole, dělat strašidlo. Baví mě nové metody a formy práce, ale ta administrativa mě vážně tíží. Ty zprávy z metodických poraden…“

Foto: DTA - Stanislav Milata

Letošní držitelka Zlatého Ámose Pavlína Kopáčiková a ředitel ankety Stanislav Hrzal

Plaga s pohledem na nadměrné papírování souhlasil, ale dodal, že pokud má úřad řídit na základě dat, musí rozdávat školám dotazníky. Podle něj je však třeba zatrhnout duplikáty, kdy se krajský úředník ptá školy na stejné téma jako třeba ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám