Hlavní obsah

Našli jsme New York doby bronzové, hlásí izraelští archeologové

Právo, Novinky, fš, mcm

Izraelský úřad pro antické památky oznámil, že tamní výzkumníci objevili pozůstatky velkého, zhruba 5000 let starého kanaánského města poblíž místní samosprávy Chariš. Dávné město mělo rozlohu 65 hektarů a bylo domovem pro 6000 lidí, podle listu The Times of Israel jde o jedno z největších nalezišť na Blízkém východě. Objev vrhá nové světlo na dané období, tedy starší dobu bronzovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozůstatky města z doby bronzové v dnešním IzraeliVideo: AP

 
Článek

„V naší oblasti je to New York starší doby bronzové, kosmopolitní a plánovitě budované místo,” tvrdí prohlášení vedoucích vykopávek.

„Máme zde strukturované osídlení s celou sítí ulic, uliček a náměstí. Nachází se tu i pozůstatky odvodňovacího systému a skladovacího zařízení,“ vyjmenoval podle agentury AP ředitel výkopových prací Jicchak Paz.

Město bylo desetkrát větší než známé Jericho.

Starověké město bylo objeveno při přípravách projektu modernizace a výstavby dálnice poblíž města Chariš, které se rozkládá více než 100 kilometrů severně od izraelské metropole Tel Avivu.

Kanaán je označení pro území Blízkého východu, kde se v současnosti nalézá západní Sýrie, Libanon, Palestina a Izrael. Ve starověku bylo osídlené různými, především semitskými národy, víceméně odpovídá území později nazývaného Palestina. Název se často vyskytuje v Bibli.

Vědci tvrdí, že objev „dramaticky mění“ jejich chápání zmíněného období – doby, kdy venkovská zemědělská společnost Kananejců začala pomalu již zakládat městská sídla. Obyvatelé dané oblasti se primárně živili zemědělstvím a obchodovali s jinými regiony a královstvími.

Pozoruhodný obětní chrám

Mezi aktuálními objevy byl i neobvyklý rituální chrám. „Jedná se o velmi velkou budovu, kterou považujeme za pět tisíc let starý chrám,“ poznamenala Itaj Eladová z Izraelského úřadu pro antické památky.

Dále se podle AP našly spálené zvířecí kosti jakožto důkaz obětí či zbylá hlava z lidské figurky. Naleziště rovněž nabízí miliony fragmentů keramiky, pazourkových nástrojů a kamenných nádob.

Díky DNA se poprvé podařilo zrekonstruovat tvář denisovanky

Věda a školy

Malý ostrůvek vydává tajemství prvních Řeků

Věda a školy

„Musíme si uvědomit, že když hovoříme o rané (starší) době bronzové, nemáme o ní žádné písemné prameny. Tudíž vše, co víme o tom, jak tehdy tito lidé zde žili a jak fungovaly jejich rituální obřady, pochází z archeologie,“ vysvětlila Eladová s tím, že objev je opravdu významný, protože nalezené chrámy na území dnešního Izraele ze starší doby bronzové by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

Město bylo navíc asi desetkrát větší než třeba známé Jericho. Pro srovnání: v českých zemích se podobné „metropole“ objevily teprve o několik tisíc let později, v době Velké Moravy v 9. století našeho letopočtu.

Sedm tisíc let stará osada

Během nynějších vykopávek navíc archeologové odhalili též známky ještě dřívějšího osídlení místa, konkrétně osadu za městskými staveními. Tato evidence lidské přítomnosti se datuje do období před 7000 lety. Podle odborníků lidi do této oblasti lákaly dva blízké vodní prameny.

A na místě této vesnice pak vyrostlo ono plánovitě budované opevněné město s kamením dlážděnými cestami, sklady potravin a velkými veřejnými budovami.

Reklama

Související články

Pompeje vydaly „poklad kouzelnice“

Starověké Pompeje vydávají i staletí po svém znovuobjevení pozoruhodné poklady. Polodrahokamy, jantar, skleněná perla s tváří boha Dionýsa, ale i knoflíky...

Výběr článků

Načítám