Hlavní obsah

Jedinečný nález v Dubanech. Objevili tam hrob keltského bojovníka

– Pardubice

Archeologové z Východočeského muzea v Pardubicích minulý týden našli v Dubanech na Pardubicku hrob bojovníka z doby laténské. Jde podle nich o jedinečný nález, jelikož pohřebiště či hroby z této doby už odborníci téměř nenacházejí.

Foto: Východočeské muzeum, ČTK

Hrob je starý více než 2200 let, bojovníka Keltové pohřbili přibližně ve 3. století před naším letopočtem.

Článek

„Za posledních deset let jsou na Pardubicku registrovány pouze dva samostatné hroby, a to v okolí Chrudimi a v Mikulovicích,” uvedla ve čtvrtek archeoložka Tereza Jošková.

Odborníci doufají, že se v Dubanech v podzemí nachází dosud neodhalené keltské pohřebiště, případně sídliště. Hypotézu podporuje nález hrobu válečníka a také fragment patrně ženské ruky s bronzovým náramkem, který archeologové našli nedaleko v roce 2015.

Pohřben ve 3. století př. n. l.

Hrob je starý více než 2200 let, bojovníka Keltové pohřbili přibližně ve třetím století před naším letopočtem. Hrob částečně poškodila strojní technika, i tak v ní byla téměř celá kostra a hrobová výbava, kopí a železný meč v pochvě a několik bronzových kroužků, které byly původně součástí opasku.

Foto: Východočeské muzeum, ČTK

Archeologové z Východočeského muzea v Pardubicích objevili 13. září v Dubanech na Pardubicku hrob bojovníka z doby laténské.

„Kopí bylo uloženo poněkud nestandardně. List kopí se nacházel atypicky u nohou a na pravé straně těla. Navíc došlo k záměrné deformaci předmětu, a to ještě před jeho uložením. Častěji se objevuje kombinace meče po pravém boku a kopí pak po levém, kdy list je u ramen či hlavy,” vysvětlila Jošková.

Díky poměrně dobrému zachování některých kostí bude možné udělat množství odborných analýz. V laboratorních podmínkách vědci prozkoumají zuby a zubní kámen, z čehož jsou schopní určit, kde bojovník žil a čím se živil.

Foto: Východočeské muzeum, ČTK

Hrob bojovníka z doby laténské

„Dále se provede kompletní antropologický rozbor, který nám prozradí více o věku, pohlaví a tělesném stavu dávno zemřelého bojovníka. Necháme provést i radiokarbonové datování, jež může upřesnit dataci nálezu,” dodal vedoucí archeologického oddělení muzea Tomáš Zavoral.

Jiný tým tento týden odhalil stopy pravěkého osídlení na Karlově Hrádku na Českobudějovicku.

Reklama

Související články

Archeologové objevili u Seloutek další hroby

Významné objevy zaznamenali v červenci odborníci z prostějovského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno při výzkumu v Seloutkách nedaleko...

Výběr článků

Načítám