Hlavní obsah

Základním školám v Evropě vládnou ženy, na prvním stupni českých ZŠ tvoří 94 procent vyučujících

Novinky,

Ženy sice převažují na základních školách v celé Evropě, v ČR je ale podíl učitelek na prvním stupni jedním z největších. Čím vyšší je stupeň a odbornost škol, tím více se vyrovnává poměr v počtu žen a mužů v učitelském sboru. Zatímco ve školkách natrefíme na učitelku v 99,6 procentech případů, na VŠ jen v 38 procentech. Jde tedy o značný nepoměr. Z analýzy projektu Evropa v datech vyplývá, že nejvyrovnanější je situace v Turecku, které se rovněž do šetření zahrnulo.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podíl žen mezi učiteli na základních školách

Článek

Učitelské povolání je u nás zejména ženskou doménou. Na základních školách je málo kantorů mužů, v Evropě je podle projektu genderová situace na tomto stupni vzdělávání podobná. Učitelek ZŠ je ve všech evropských státech více než učitelů, a to na obou stupních – na 1. stupni představují učitelky 85 procent pedagogů, na druhém 70 procent.

Největší podíl učitelek je ve Slovinsku

„Nejvyrovnanější poměr mužů a žen je v Turecku, kde ženy představují zhruba 59 procent veškerých pedagogů základních škol. Ženy se na základním vzdělávání prvního stupně podílejí nejvíce ve Slovinsku, kde obsadily 97,3 procent učitelských pozic, a na druhém stupni v Litvě, kde tvoří 85 procent pedagogických sborů,“ popsal Tomáš Odstrčil z českého analytického projektu Evropa v datech.

Česká republika v tomto ohledu také vyčnívá, jelikož jsou zde učitelské pozice na prvních stupních ZŠ z 94 procent vyplněny ženami. To staví ČR na páté místo v žebříčku základních škol s největším ženským zastoupením na prvním stupni.

Více mužů v učitelských sborech SŠ a VŠ

Na středních školách se poměr počtu učitelek a učitelů začíná vyrovnávat s 60procentním zastoupením vyučujících žen. Jedinou zemí zaměstnávající více mužů na pozicích středoškolských učitelů je Švýcarsko, kde muži tvoří dvě třetiny pedagogů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podíl žen mezi učiteli na středních a vysokých školách

Počet mužů převažuje nad počtem žen jen na vysokých školách. Výjimkou jsou Finsko, Lotyšsko a Litva, které si zachovávají převahu žen ve všech úrovních vzdělávání.

„U nás ženy představují 38 procent vysokoškolských pedagogů. Mezi svými sousedy tak má Česko největší zastoupení mužů na univerzitách,” doplnil Odstrčil.

Středoškolských učitelů o polovinu méně než dříve

Samotné počty učitelů se v Česku za posledních 20 let proměnily v minimální míře. Výjimkou jsou však střední školy, kde počet pedagogů klesl o polovinu.

Podle dat Českého statistického úřadu tuzemské střední školy ve školním roce 2000/2001 zaměstnávaly téměř 66 tisíc pedagogů, přičemž o pět let dříve to bylo přes 83 tisíc. V roce 2017 se počet učitelů na středních školách snížil na 38 tisíc, ani loni jejich počty nerostly.

Nejvíce padesátníků a šedesátníků

Největší počet českých pedagogů dosud představují lidé mezi 50 a 60 lety. Platí to na všech úrovních vzdělávání, nejvíce v mateřských školách, kde padesátníci a padesátnice tvoří 37 procent.

Učitelské sbory školek nicméně zahrnují i největší podíl lidí do třiceti let, skoro 16 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám