Hlavní obsah

Změna podnebí žene korály od rovníku do subtropů

Právo, JPL

Základem všech korálových útesů zůstávají drobní bezobratlí živočichové, které zoologové řadí do skupiny korálnatců. Většina z nich osídluje mělké vody tropického a subtropického pásu, kde v průběhu celého roku neklesá průměrná teplota vody pod 20° C a obvykle kolísá v rozmezí 25 až 29 stupňů Celsia. Žijí přisedle a z uhličitanu vápenatého nebo rohovité látky zvané koratin vytvářejí vnější pevnou kostru často obřích útesů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koráli začínají opouštět tropická moře a přesouvají se směrem k mírnému pásu do subtropických vod. K tomuto závěru dospěl početný kolektiv pod vedením Nichole Priceové z Laboratoře pro vědy o moři v americkém East Boothbay. Badatelé ze šestnácti institucí vyhodnotili během projektu zeměpisné rozšíření korálů od roku 1974.

V časopise Marine Ecology Progress Series uvádějí, že počet mladých korálů se za poslední čtyři desetiletí v tropických mořích snížil o plných 85 procent, zatímco v subtropech se zdvojnásobil. Ukazuje se rovněž, že popsaný proces se odehrává rovnoměrně na sever i na jih od nulté rovnoběžky.

Původní areál rozšíření opouštějí jen některé druhy korálů. O tom, které to jsou, rozhoduje schopnost jejich larev doplout nebo se nechat unášet mořskými proudy, dokud nevyčerpají omezené zásoby tuku.

Bílá je barva smrti

Prokazatelný posun korálů vědci vysvětlují změnami podnebí, konkrétně oteplováním světového oceánu. Na druhou stranu příliš teplá voda korálnatcům škodí. Řasy, žijící s uvedenými bezobratlými v symbióze, jim poskytují potřebné živiny a kyslík. Pokud řasy vymizí, následně odumírá i korál, jenž ztrácí barvu a zanechává vápenitou kostru zcela bílou.

Proto se tento proces označuje jako blednutí. Korálové útesy tak nejvíce sužují každé tři nebo čtyři roky přesuny obrovského množství teplé vody v Tichém oceánu, začínající u kalifornského pobřeží a vtékající až do antarktických vod a označované jako El Niňo.

„Které druhy, a to nejen korálů, ale i dalších mořských živočichů se na nově vytvářených útesech uchytí, a jak se jim bude dařit z dlouhodobého hlediska, přesně nevíme. S obdobnou si­tuací se setkáváme vůbec poprvé,“ přiznává Satoši Mitarai z Ústavu vědy a techniky na univerzitě v japonské Okinawě. „Přitom tyto křehké části přírody existují na naší planetě jen v málo pozměněné podobě již asi 24 milionů let.“

Polovina zmizela
Korálové útesy hostí mnoho hospodářsky významných ryb a mořských živočichů
Hmota korálů se využívá ve stavebnictví a potápějí se za nimi statisíce turistů.
Podle odhadů dosahuje hodnota všech přínosů poskytovaných lidem útesy ročně 375 mld. USD (8,6 bilionu Kč).
To je téměř dvojnásobek velikosti hospodářství České republiky.
Přitom jen od začátku 80. let 20. století jsme ve světovém měřítku přišli již o polovinu korálových útesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám