Hlavní obsah

U Střelic objevili osadu z doby kamenné

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové objevili u Střelic na Brněnsku pozůstatky pravěkého sídliště z mladší doby kamenné. Nález je dalším dokladem toho, že tato lokalita, nacházející se na jih od moravské metropole, byla osídlena již od samotného počátku lidských dějin.

Foto: ÚAPP

Archeologové objevili zbytky sídliště na okraji Střelic, kde se počítá s novou výstavbou.

Článek

Vědci v ní nalezli zhruba čtyřicet jam a terénních nerovností. Patrně jde o pozůstatky domů umístěných na kůlech, skladišť na obilí a také dalších budov, jejichž smysl se zatím nepodařilo vypátrat.

Zkoumaná oblast se nachází na terénní vyvýšenině nakloněné k západu, při jižním okraji obce, a to v dosud nezastavěném prostoru nad ulicí Komenského. Katastr Střelic je v odborné literatuře známý svými četnými nálezy z doby kamenné.

Oblast byla tehdy osídlena zástupci kultury s moravskou malovanou keramikou. Ti kdysi vybudovali i nově objevené sídliště. V minulosti se u obce našla pravěká soška ženy. Jde o takzvanou Střelickou venuši, tedy o jakousi obdobu mnohem slavnější Věstonické venuše.

V jedné z jam byly nalezeny pozůstatky psovité šelmy. Mohlo by jít o menšího psa nebo lišku. Mezi objekty vynikají dvě kruhové zásobní jámy, jejichž výplně obsahovaly velké množství mazanice pokrývající zdi. Na hroudách mazanice se nacházely otisky prutů i prken, řekl Právu vedoucí archeologického výzkumu Ivan Čižmář.

„Jako velmi zajímavá se jeví část nadzemní stavby v severní části zkoumané lokality, jejíž odkrytý půdorys byl vymezen mělkými obvodovými žlaby. Patrně odváděly vodu z dešťů od obydleného objektu. S ohledem na hloubku základových žlabů je pravděpodobné, že velká část pozůstatků těchto žlabů byla zničena později při práci na polích,“ doplnil archeolog.

V lokalitě se našly i četné keramické úlomky. Našly se dokonce i části sekeromlatů a také kusy suroviny, z nichž se vyráběly, tedy zelené břidlice získávané těžbou u nedalekých Želešic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám