Hlavní obsah

Lodi Sojuz s robotem Fjodorem se nepodařilo připojit k ISS

Moskva

Ruské vesmírné lodi Sojuz MS-14 s androidem Fjodorem na palubě se v sobotu ráno nepodařilo v plánovaný čas připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Uvedla to ruská tisková agentura TASS. Let především sloužil pro otestování nové lodi 2.1a pro lety s posádkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Bajkonuru zkušebně odstartoval k ISS Sojuz, místo posádky v něm seděl robot držící ruskou vlajku Video: AP/Reuters

 
Článek

Loď Sojuz MS-14 se měla připojit v automatickém režimu v 7:30 SELČ. Když však byla ve vzdálenosti 96 metrů od stanice, začala se od ní náhle oddalovat. Podle posledních údajů agentury TASS je nyní od ISS vzdálena na 280 metrů. Bude proto muset znovu zahájit manévry a pokusit se o nové přiblížení k ISS.

Americká kosmický agentura NASA oznámila, že za selhání mohla porucha zesilovače systému Kurs na palubě orbitální stanice zajišťujícího automatické spojení sojuzu s ISS. Řídící středisko už nařídilo astronautům na ISS vyměnit zesilovač Kursu na ISS.

V Moskvě už zasedla státní komise, které předsedá ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Podle TASSu komise ”prozkoumá situaci a opatření, aby se eliminovalo selhání stykovacího zařízení”.

Test nové lodi a robota

TASS zdůraznil, že nešlo tedy o závadu na samotné lodi, která je v testovacím režimu. Sojuz MS-14 je upravená verze nákladní lodi Progress pro lety s lidskou posádkou. Ta by měla v roce 2020 nahradit lodě Sojuz FG využívané pro lety s lidskou posádkou od roku 2002.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Start ruské nosné rakety Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-14 z kazašské stepi

Raketa Sojuz 2.1a s novou lodí odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek ráno. Na palubě není žádný astronaut, pouze člověku podobný robot Fjodor, který nese také identifikační označení Skybot F-850. Měří 1,8 metru a váží 160 kilogramů.[celá zpráva]

Na ISS by měl robot strávit dva týdny. Za tu dobu by se měl sžívat s lidskou posádkou na stanici a učit se pohybovat v prostředí s nulovou gravitací. Sbírá rovněž telemetrická data a údaje o silách při letu. Do budoucna se také předpokládá, že by mohl pracovat na místech, která jsou pro lidi příliš nebezpečná, nebo že by mohl být vyslán na dlouhé kosmické cesty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám