Hlavní obsah

Vědci zkusí vzkřísit téměř vyhynulý druh nosorožce, klíčové jsou samice z Česka

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje přežít jako druh svitla severním bílým nosorožcům. Veterináři ve čtvrtek v keňské rezervaci Ol Pejeta odebrali posledním samicím tohoto druhu Nájin a Fatu vajíčka a vzácný genetický materiál dopravili do Evropy. Obě samice přicestovaly do Afriky před 10 lety z Česka.

Veterináři v keňské rezervaci odebrali nosorožčím samicím Nájin a Fatu vajíčkaVideo: Safari Park Dvůr Králové

 
Článek

Zákrok provedl mezinárodní tým vědců pomocí speciálně vyvinutých nástrojů a technik. Vajíčka vědci z italské Cremony oplodní zamraženým spermatem dvojice uhynulých samců severních nosorožců Suniho a Saúta a pokusí se vytvořit embryo. Zárodek vloží do dělohy náhradní matky příbuzného nosorožce bílého jižního.

„Vývoj originálního postupu trval několik let. Nástroje a postupy musely být navrženy a připraveny na míru severním bílým nosorožcům,” uvedli profesor Thomas Hildebrandt z berlínského Leibnitzova institutu pro výzkum zvířat v zoo a v divočině spolu s Davidem Ndeerehem z Kenya Wildlife Service.

Veterináři v Keni každé ze samic, jež mají stále cyklus, odebrali po pěti vajíčkách. Zákrok provedli pomocí speciální sondy a ultrazvuku. Odběr vajíček, na který měli pouze jediný pokus, vědci trénovali na jižních bílých nosorožcích chovaných v evropských zoo. Výzkumníkům pomohly i zkušenosti získané u koní.

Foto: Jan Stejskal/ZOO Dvůr Králové

Samice Nájin v keňské rezervaci

„Zákrok dokazuje, že spolupráce mezi vědci, odborníky ze zoo a ochranáři z terénu může pomoci i druhům na hranici vyhynutí,” konstatoval ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Embryo ze spermatu severního a vajíčka jižního bílého nosorožce nedávno získali vědci z laboratoře institutu Avantea v italské Cremoně. Pokus získat čistokrevný zárodek tuponosého nosorožce severní formy se uskuteční poprvé. „Středeční zákrok ukázal, že vytvoření embrya nosorožce bílého severního v laboratoři je reálnější než kdykoli předtím,” míní ředitel italského institutu Cesare Galli.

Embryotransfer, kdy vajíčko severního bílého nosorožce donosí jižní bílá samice, není samospasitelný. Vajíček ani zmrazeného spermatu není nazbyt. Zoologové z důvodu genetické rozmanitosti možné budoucí populace severních nosorožců předpokládají kombinaci embryotransferu a reprodukce kmenových buněk odebraných uhynulým severním bílým nosorožcům.

Foto: Jan Stejskal/ZOO Dvůr Králové

Samice Nájin v keňské rezervaci

„Kombinace reprodukce kmenových buněk s technologií umělého oplodnění umožňuje zachránit kriticky ohrožené druhy savců, jejichž populace se zmenšila natolik, že není možné je rozmnožit přirozeným způsobem,“ podotkl Galli.

Možnost zachránit živočišný druh prostřednictvím reprodukce kmenových buněk nedávno nastínil Katsuhiko Hayashi z Univerzity v japonském Kyushu, jemuž se podařilo vypěstovat myš z jednoduchých kožních buněk.

Vědci mají díky vzorkům ze severních nosorožců dostatečný genetický potenciál nutný k zachování druhu. Nedostatečná genetická variabilita znamená degeneraci a zánik. „Před sto lety žily v přírodě tisíce bílých severních nosorožců. Jejich genetická variabilita byla srovnatelná s rozmanitostí vzorků, jež jsou nyní k dispozici,“ vysvětlil Jan Stejskal ze Safari Parku Dvůr Králové.

Dvojice posledních samic severních bílých nosorožců patří ZOO Dvůr Králové a představují zbytek původní čtveřice zvířat transportovaných do Keni v roce 2009 v rámci programu Poslední šance na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám