Hlavní obsah

Astronauti zamířili na vesmírnou procházku. Na ISS nainstalují přistávací adaptér

Novinky,
Aktualizováno

Američtí astronauti z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Nick Hague a Andrew Morgan ve středu vystoupili do otevřeného kosmu. Při plánované šest a půl hodiny dlouhé pracovní směně vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nainstalují přistávací adaptér IDA-3 na staničním modulu Harmony. Přímo z ISS na „vesmírnou procházku“ vyšli ve 14:27 SELČ.

Záznam: Výstup astronautů do kosmuVideo: NASA TV

 
Článek

Zařízení IDA-3 má poskytovat druhý port pro budoucí přistávání nových kosmických lodí CST-100 Starliner firmy Boeing a Crew Dragon společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska, tedy pro komerční plavidla s posádkou.

Samotný dokovací port IDA-3 ke stanici minulý měsíc dopravila zásobovací loď Dragon. IDA-2 funguje při modulu Harmony od roku 2016.

Morgan jde do otevřeného vesmíru poprvé

Hague s Morganem ve 14:27 středoevropského času, tedy o pár minut později oproti plánu, vylezli ven z modulu Quest, který je součástí orbitální laboratoře ISS. Po přesunu k modulu Harmony mohla jejich práce začít.

Vlevo Andrew Morgan, vpravo Nick Hague.

Pro Hagua, který má na sobě skafandr s červenými pruhy a číslo 1, jde již o třetí výstup do volného kosmického prostoru. Morgan (skafandr bez pruhů, číslo 2) to zažívá poprvé.

Partnerství NASA s Boeingem a SpaceX má nakonec pomoci umožnit i splnění ambiciózního lunárního programu Artemis, jehož cílem je do roku 2024 znovu vyslat astronauty na Měsíc, stejně tak další budoucí mise na přirozenou družici Země i na Mars.

Foto: NASA

Na ilustračním snímku astronauti Christina Kochová (nahoře) a Nick Hague (skafandr s červenými pruhy) během březnové směny vně ISS

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Prototyp Muskovy Hvězdné lodi se již rýsuje

Hluboko v srdci průmyslové zóny vesmírného pobřeží americké Floridy se staví kosmická loď pro kolonizaci Marsu. Jde o prototyp meziplanetární lodi americké...

Výběr článků

Načítám