Hlavní obsah

Američané vyslali na oběžnou dráhu nový vojenský satelit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketa Atlas 5 společnosti United Launch Alliance (ULA) ve čtvrtek úspěšně odstartovala se svým nákladem. Pro americkou armádu vynáší na oběžnou dráhu pátý komunikační satelit AEHF-5 (Advanced Extremely High Frequency). Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Atlas 5Video: Reuters

 
Článek

Start se uskutečnil ve 12:13 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral. Raketa putuje vesmírem v rámci své šestihodinové mise, během níž má satelit umístit na orbitu.

Systém AEHF pojme ještě jeden satelit

Za konstrukcí zařízení AEHF-5 stojí firma Lockheed Martin, podle které bude systém AEHF nakonec sestávat ze šesti družic. První čtyři tyto satelity byly na oběžnou dráhu Země umístěny v letech 2010, 2012, 2013 a 2018.

Cílem má být poskytovat globální a bezpečnou komunikaci pro strategické velení a taktické jednotky na souši, ve vzduchu i na moři.

K nynějšímu startu rakety Atlas 5 patřící společnosti ULA mělo původně dojít už v červnu a poté v červenci, byl však odložen kvůli „vzácným“ technickým potížím.

Samotná ULA je společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin. Provozuje nosné rakety Atlas V, Delta II a Delta IV, hlavním zákazníkem jsou vládní agentury a armádní složky Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám