Hlavní obsah

Ruští kosmonauti uklízeli ve vesmíru, našli starý ručník

ISS (oběžná dráha)

Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin se během nočního výstupu do volného prostoru kromě úvodního přání legendě Alexeji Leonovovi k narozeninám a údržbářských prací věnovali i úklidu. Vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nalezli ručník, který zde před deseti lety zanechal jiný ruský kosmonaut – čistil si jím skafandr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti při výstupu do kosmu popřáli k narozeninám kolegoviVideo: Reuters

 
Článek

Ručník se nyní vrátí na Zemi, kde ho vědci budou zkoumat. Snímek ručníku zatím bohužel nebyl zveřejněn.

Dvojice, která ve vakuu strávila šest hodin a jednu minutu, zahájila středeční výstup umístěním fotografie ruského kosmonauta Alexeje Leonova na modulu Pirs. Leonov, který ve čtvrtek 30. května slaví 85. narozeniny a kolegové mu takto popřáli, se 18. března 1965 stal prvním člověkem, jenž vystoupil do otevřeného kosmu.

Alexej Leonov slaví 85. narozeniny.

Během pracovní směny kosmonauti nainstalovali madla na ruský modul Poisk, odebrali sérii zařízení, která sloužila k vědeckým experimentům, a odhodili do volného prostoru zařízení, které již dokončilo plazmový experiment. Odhozený objekt shoří v zemské atmosféře.

Kononěnko s Ovčininem také očistili okénko průzoru na modulu Pirs, které se čas od času musí z vnějšku otírat. Portál nasaspaceflight.com poznamenal, že se na okénku usazují částice spalin motorů přilétajících a odlétajících lodí.

Pro Kononěnka, aktuálního velitele ISS, byl středeční výstup podle agentury Reuters pátý v jeho kariéře, pro Ovčinina byl pobyt vně orbitální laboratoře premiérou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám