Hlavní obsah

Indie vyslala do kosmu pozorovací družici. Opět úspěšně

Novinky,

Z kosmodromu Šríharikota na jihu Indie ve středu 22. května úspěšně odstartovala raketa se satelitem, který má sloužit k monitorování zemského povrchu. Jde o další vesmírný krok Indické kosmické agentury (ISRO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie úspěšně vyslala do kosmu pozorovací satelitVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 615 kilogramů vážící družici RISAT-2B (Radar Imaging Satellite-2B) vynesla do vesmíru indická nosná raketa PSLV-C46 (Polar Satellite Launch Vehicle-C46). Poslala ji na nízkou oběžnou dráhu, kde bude svou misi provádět ve výšce 555 kilometrů nad Zemí.

Satelit RISAT-2B se od rakety zdárně oddělil.

RISAT-2B může podle agentury Reuters posílit schopnosti Indie v různých oblastech, jako je například dohled, kontrola zemědělství a lesnictví – i zvládání katastrof.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Indie úspěšně vyslala do kosmu pozorovací satelit

Satelit je vybaven radarem se syntetickou clonou a má schopnost fotografovat ve dne i v noci za všech povětrnostních podmínek.

Padesát tun nákladu pro raketu

Předseda ISRO Kailasavadivoo Sivan potvrdil, že start byl úspěšný. „Vynesením této družice raketa překonala svůj mezník – již do vesmíru dopravila 50 tun různých zařízení,“ dodal.

Indové mají mnoho vesmírných plánů – už letos v září chtějí umístit na Měsíc svou sondu Čandraján-2. Uvidíme, zda se přistání podaří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám