Hlavní obsah

Všechny maturitní testy byly letos podle ministerstva v pořádku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Validitu didaktických testů jarního termínu státních maturit v pondělí potvrdila nezávislá odborná komise. Informovalo o tom ministerstvo školství s tím, že ve středu obdrží ředitelé středních škol výsledky maturitních testů, které nejpozději následující pracovní den, tedy ve čtvrtek 16. května, musejí zpřístupnit svým žákům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Nezávislá odborná komise pro maturitní zkoušku – jakožto poradní orgán MŠMT – posuzovala před zveřejněním výsledků letošních didaktických testů jejich validitu a došla k závěru, že všechny didaktické testy společné části maturitní zkoušky jsou vhodné pro ověření znalostí maturantů.

Všechny úlohy i testy jako celky prý podle resortu vedeného Robertem Plagou (ANO) odpovídají takzvaným katalogům požadavků zkoušek společné části maturity – a jsou konstrukčně v pořádku.

„Komise potvrdila, že všechny úlohy jsou formulovány jednoznačně, mají jednoznačně správná řešení uvedená v klíči správných řešení. Odpovídají tedy svou náročností požadavkům kladeným na maturanty,“ konstatoval ministerský náměstek sekce vzdělávání Václav Pícl.

Žádost o přezkoumání

Výsledky didaktických testů budou ve formě výpisů předány 15. května ředitelům středních škol prostřednictvím informačního systému Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje a vyhodnocuje.

Na webu Cermatu budou ten samý den zveřejněny klíče správných řešení. Na dalším odkazu se nacházejí informace pro potenciální žadatele o přezkoumání výsledků či průběhu jejich didaktického testu, případně rozhodnutí o vyloučení z konání testu.

Maturitní didaktické testy začali letos středoškoláci skládat 2. května. Ten den byl na programu test z matematiky a angličtiny, tyto předměty patří u státní maturity mezi povinně volitelné. Den poté následoval test z češtiny, který je pro všechny povinný.

Tzv. didakťáky navázaly na písemnou část zkoušky (sloh) z češtiny a cizích jazyků, která se konala 10. a 11. dubna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám