Hlavní obsah

Americké družice mají v kosmu opravovat roboti

Spojené státy mají dnes čtyři stovky vládních, vojenských či komerčních družic, které krouží ve výšce stovek až desítek tisíc kilometrů nad Zemí. Slouží k zajištění komunikace, pro účely meteorologie nebo armády. Je tu ale problém. Když se na nich v této výšce něco pokazí – i zdánlivá maličkost – prakticky to nejde opravit. Podle výzkumné agentury Pentagonu, známé pod zkratkou DARPA, lze tuto potíž vyřešit jediným způsobem: vysláním robotů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek satelitu obíhajícího Zemi

Článek

Robotická zařízení pak mají zajistit kontrolu, servis a opravy všech typů amerických družic. Problém bude asi stále naléhavější, protože podle webu Nextgov chtějí vojáci i různé vládní agentury USA výrazně navýšit počet družic na oběžné dráze.

V rámci pětiletého programu se chce DARPA spojit s týmy, které budou vyvíjet jak roboty pro údržbu a vylepšení družic, tak vesmírné lodě, které je do kosmu dopraví.

Protože zatím je prakticky nemožné opravit družice na vysoké oběžné dráze, bývá do nich zabudována spousta záložních systémů, jež mají překonat různé nedostatky a selhání. To ovšem zvyšuje váhu, cenu i složitost těchto družic. Jakmile se podaří vyvinout opravářské a servisní vesmírné roboty, mohou se podle DARPA zjednodušit a zlevnit i družice.

Pro srovnání: menší komerční družice dnes stojí asi milion dolarů (asi 22 milionů korun). Americké vzdušné síly však podle deníku USA Today vyvíjejí i složité satelity pro GPS, které budou stát 577 milionů dolarů.

Během let desítky zásahů

Podle DARPA mohou roboti opraváři „zvýšit odolnost nynější vesmírné infrastruktury USA a zároveň mohou být prvním krokem k transformované vesmírné architektuře s revolučními schopnostmi“.

Každý robotický systém by měl být nakonec schopen provádět „desítky misí v průběhu několika let“. Jejich nasazení by mělo mj. omezit tvorbu „smetí“ z nefunkčních a zaniklých družic, které komplikuje aktivity na oběžné dráze.

DARPA podle listu The Daily Mail chce, aby opravářské roboty byly „komerčně vlastněné“ a na stejném základě mají i operovat.

Ambiciózní plány

Firma Amazon oznámila, že chce v příštích několika letech vyslat na nízkou oběžnou dráhu tři tisíce družic, které mají zajistit rychlý internet na celé Zemi.

Firma SpaceX, kterou vlastní šéf Tesly Elon Musk, vyrukovala s plánem vyslat na orbitu až dvanáct tisíc družic.

Muskův projekt Starlink se má rozjet už letos a funkční by měl být ve chvíli, kdy v jeho systému bude fungovat 800 satelitů.

Znamená to, že je budou provozovat spíše soukromé podniky. I ty budou ovšem stále více potřebovat robotické opraváře, jak ukazují záměry některých firem.

Reklama

Související články

Washington i Moskva plánují lety na Měsíc

Vyslat astronauty na Měsíc se chystá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jeho šéf Jim Bridenstine oznámil, že by tam měli znovu přistát během...

Výběr článků

Načítám