Hlavní obsah

Izraelské sondě se při přistávání na Měsíci vypnul motor

Londýn

Neúspěšné přistání izraelské lunární sondy Berešit zavinila technická chyba, uvedla v pátek stanice BBC. Kvůli chybě došlo k řetězu dalších událostí, které vyvrcholily tím, že se na chvíli vypnul motor, takže sonda dostatečně nezabrzdila a místo přistání na povrch Měsíce spadla.

Záznam: Pokus Izraelské sondy Berešit o přistání na MěsíciVideo: NASA TV

 
Článek

Tým ze společnosti SpaceIL a Israel Aerospace Industries uvedl, že k první poruše došlo asi 14 kilometrů nad povrchem Měsíce, tedy jen krátce poté, co sonda odeslala na Zemi záběr sebe sama.[celá zpráva]

Poslední odeslaná data uváděla, že ve výšce 150 metrů nad povrchem letěla sonda rychlostí asi 500 km/h.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Členové neziskové organizace SpaceIL před modelem sondy Berešit

Tým, který měl sondu na starosti, neuvedl, jaká součástka měla poruchu, ale při přistání se resetoval inerciální navigační systém, který slouží k určení polohy a rychlosti.

Foto: Reuters

Před neúspěšným přistáním vyslala sonda záběr sebe samé

Inženýr Robert Westcott z britské firmy Nammo Westcott, která vyrobila motor sondy, k poruše uvedl: „Vypadá to, že tato porucha, zřejmě senzoru, mohla způsobit, že palubní počítač omylem vypnul hlavní motor. Ve chvíli, kdy resetovali systém a motor byl opět spuštěn, už bylo příliš pozdě na to zpomalit tak, aby došlo k měkkému přistání.“

Foto: Handout, Reuters

Záběr povrchu Měsíce, který pořídila sonda Berešit

Berešit byl nejen první izraelskou lunární sodnou ale také prvním pokusem o měkké přistání placené ze soukromých zdrojů. Pokud by se povedlo, Izrael by se stal teprve čtvrtou zemí, které se měkké přistání na Luně povedlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám