Hlavní obsah

Některé školky měly pololetní volno, navzdory zákonu

Právo, Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé mateřinky na pátek vyhlásily volno, obdobně jako základní či střední školy v rámci pololetních prázdnin, ačkoliv jim to zákon neumožňuje. Leckteří rodiče jsou tím popuzeni. Zajistit dítě, byť na jediný den, byl pro některé problém, protože ne každý má po ruce prarodiče a soukromé hlídání vyjde draho. Mladým rodičům tak nezbývá než si vzít dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Část mateřských škol nebyla v pátek v provozu. Ilustrační foto

Článek

Ve veřejných školkách se přitom se samovolným vyhlašováním prázdnin po vzoru základních škol nepočítá, s výjimkou letních prázdnin je školka placená za výkon po celý rok.

Některá zařízení to však nerespektují. Například školka v menší obci nedaleko Prahy ve svém harmonogramu uvádí, že počítá nejen s pololetními, ale i s jarními prázdninami.

Pololetní prázdniny se na mateřské školy nevztahují
Jiří Bigas, mluvčí Prahy 4

„Na období těchto vedlejších prázdnin bude dělán průzkum. V případě, že se k docházce přihlásí z celkového počtu 85 dětí méně než 19 dětí, bude mateřská škola v době vedlejších prázdnin z ekonomických důvodů uzavřena,“ stojí na webových stránkách školky.

S takovým postupem přitom zákon nepočítá. „Mateřská škola poskytuje předškolní vzdělávání během celého roku, a to po celou dobu svého provozu, pokud není omezen nebo přerušen. Provoz přerušuje v měsíci červenci a srpnu po projednání se zřizovatelem,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Provoz mateřinky lze omezit či přerušit jindy než v létě pouze ze závažných důvodů po projednání se zřizovatelem. Za závažné důvody se pak považují organizační či technické příčiny, které znemožňují řádné poskytování předškolního vzdělávání.

„Pokud mateřská škola neomezí či nepřeruší provoz, je povinna poskytnout dětem, které se v dané mateřské škole vzdělávají, předškolní vzdělávání v plném rozsahu, pokud se ředitel mateřské školy se zákonnými zástupci dětí nedomluví jinak,“ uvedla Lednová.

Domluva je možná

Doplnila, že omezení či přerušení provozu musí být v souladu se zřizovateli, tedy ve valné většině radnicemi obcí. Zároveň by se měl domluvit společný postup se všemi přilehlými školkami, aby se mohly momentálně bezprizorní děti sejít alespoň v jedné z nich.

Řada zřizovatelů se zákonnými pravidly řídí. „Pololetní prázdniny se na mateřské školy nevztahují, proto všechny mateřské školy zřizované městskou částí Praha 4 provoz zajišťují. Žádná zřizovatele o přerušení nebo omezení provozu nepožádala,“ sdělil Jiří Bigas, mluvčí Prahy 4, která zřizuje celkem 19 mateřských škol s 39 pracovišti.

Například soukromé školky možnost prázdnin navíc vůbec nepřipouštějí. „U nás v soukromé školce by si něco takového mohli zkusit,“ řekla Novinkám Barbora T., matka předškoláka z obce poblíž Prahy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám