Hlavní obsah

Kočky chápou lidské pohledy, prokázali vědci

Novinky,

Kočky mohou sledovat a následně správně vyhodnotit, na co se lidé dívají. Po svém výzkumu zaměřeném na to, jak tito domácí mazlíčci rozumějí očnímu kontaktu, to tvrdí vědci z Univerzity Loránda Eötvöse (ELTE) v Budapešti, nejstaršího maďarského vysokého učení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kočky rozumějí tomu, kam a proč se člověk podíváVideo: Reuters

 
Článek

Výzkumníci testovali 41 koček v pro ně obvyklém prostředí, tedy v domech jejich majitelů. Chtěli zjistit, zda mohou při interakci koček s lidmi identifikovat reakce, které se již dříve zaznamenaly u psů.

Testy se prováděly s použitím dvou misek, jedné s jídlem a druhé bez něj. Kočky pak musely najít potravu – určit správnou plnou misku – sledováním lidského pohledu, ať již déle trvajícího či pouze letmého. Navíc krátce předtím, než se zvíře mohlo k nějaké misce rozeběhnout, už měl povětšinou člověk zase hlavu rovně a hleděl přímo na danou kočku nebo kocoura.

Sedmdesátiprocentní úspěšnost

„Výsledky ukázaly, že si kočky vedly v určování a zapamatování toho, kam se člověk podíval, velmi dobře,“ prohlásil podle agentury Reuters vedoucí výzkumník Peter Pongracz.

Dařilo se jim víc, než kdyby si misky vybíraly jen čistě náhodně. „Celkově si kočky zvolily správnou misku v 70 procentech případů,“ doplnila Julianna Szapuová. z ELTE.

Výzkum chování zvířat se jen zřídka zaměřuje právě na kočky, jelikož jejich testování je značně náročnější než třeba u psů. Méně ochotně spolupracují.

Již dříve se u koček zkoumalo, zda reagují na gesta rukou, ale minulý měsíc to bylo poprvé, co se testovala jejich schopnost sledovat směřování zraku, což je složitější forma komunikace.

Pongracz ještě na závěr dle agentury Reuters poznamenal, že pokud se kočky mohou naučit sledovat a interpretovat lidské pohledy, je možné, že si něco takového osvojí i jiní živočichové.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám