Hlavní obsah

Pacient vykašlal krevní sraženinu ve tvaru průdušek

Novinky, tcs

Takřka neporušenou sraženinu, která přesně vyplnila část bronchiálního stromu jeho pravé plíce, vykašlal pacient, kterého přijali se zástavou srdce ve fakultní nemocnici kalifornské univerzity v San Francisku. Fotku unikátní sraženiny zveřejnil minulý týden odborný časopis The New England Journal of Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Síť průdušek (ilustrační foto)

Článek

Sraženina, která na první pohled vypadá jako krvavý mořský korál, měří zhruba 15 centimetrů. Pochází z pravé plíce šestatřicetiletého pacienta, kterého přijali v nemocnici s chronickým srdečním selháním. Muž prodělal infarkt již předtím a měl několikrát operované srdce.

Po další operaci a týdnu stráveném na jednotce intenzivní péče měl pacient neustálé problémy s dýcháním a trápily ho záchvaty kašle. Při jednom obzvláště velkém vykašlal sraženinu, která vyplňovala část průdušek v jeho pravé plíci. Modré šipky na zveřejněné fotografii znázorňují část sítě menších průdušek v horním, bílé pak ve středním a černé ve spodním laloku.

Pacient byl okamžitě intubován, bronchoskopie (vyšetření průduškového stromu) odhalila už jen menší množství krve a muž byl opět extubován o dva dny později. O týden později byly však další komplikace spojené se zástavou srdce pro pacienta fatální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám