Hlavní obsah

Hague a Ovčinin poletí na vesmírnou stanici 1. března. A ne sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur (Kazachstán)

Rusko-americká posádka, jejíž let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přerušil 11. října nepříjemný incident, poletí znovu do vesmíru 1. března příštího roku. Rusa Alexeje Ovčinina a Američana Nicka Haguea však tentokrát doplní ještě třetí člověk. Během pondělní tiskové konference na kosmodromu Bajkonur to řekl šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Foto: NASA/Victor Zelentsov

Alexej Ovčinin (vlevo) a Nick Hague na kosmodromu Bajkonur. Ilustrační snímek

Článek

„Poté, co jsme se dohodli s kolegy z amerického vesmírného úřadu NASA, jsme přijali rozhodnutí, že příští start pilotované lodě bude 1. března 2019. V této posádce budou Alexej Ovčinin, Nick Hague a také astronautka NASA Christina Kochová,“ citovala Rogozina agentura TASS.

Šéf Roskosmosu předstoupil před novináře potom, co loď Sojuz MS-11 s tříčlennou posádkou, jejímiž členy byli Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, úspěšně přistála u ISS. [celá zpráva]

Do vesmíru ji zdárně vynesla raketa Sojuz-FG. [celá zpráva]

Šlo o stejný typ, který 11. října nedokázal dopravit na stanovenou dráhu Sojuz MS-10 s dvoučlennou posádkou. Po oddělení prvního stupně rakety tehdy selhal motor druhého stupně a Ovčinin s Haguem se s použitím záchranného systému vrátili na Zemi. [celá zpráva]

Stávající posádka se vrátí na Zemi před Vánoci

Na ISS byla do pondělí jen posádka, kterou tvoří Sergej Prokopjev z Ruska, Serena Auñón-Chancellorová z USA a německý velitel Alexander Gerst. Na Zemi se má tato trojice vrátit 20. prosince.

Rogozin již dříve oznámil, že kalendář dalších letů bude schválen až po prosincovém startu lodi Sojuz MS-11 z Bajkonuru. A to se také nyní stalo.

Reklama

Související články

Roskosmos si našel pojišťovny pro Sojuz

Ruská agentura pro kosmické aktivity Roskosmos našla nakonec pojišťovny pro raketový nosič Sojuz navzdory problémům, jež vznikly po havárii letos v říjnu.

Výběr článků

Načítám