Hlavní obsah

Dřevěný odpad přeměnili v Ostravě na stavebnici

Právo, Pavel Karban

Kreativní dřevěnou stavebnici CreoKit vymysleli ve volném čase členové ostravského vývojového centra IdeaHUB. Hlavní složku, dřevěné tyčky, vyrábějí z dřevěného odpadu. Má u dětí pomoci rozvíjet prostorovou představivost i motoriku. Posloužit může i pacientům při rehabilitacích.

Foto: Pavel Karban, Právo

Stavebnice CreoKit pomáhá podle předsedy spolku IdeaHUB Vladimíra Dostála (na snímku vlevo) u dětí rozvíjet nejen motoriku, ale i prostorovou představivost.

Článek

„Kamarád, který dělá luky a šípy, mě jednou požádal, ať něco vymyslím, aby ty tyčky nemusel pálit. Jde o tyčky s kazem nebo ne zcela rovné. Ty se sice na šípy nehodí, ale na stavebnici jako konstrukční materiál jsou skvělé,“ popsal předseda spolku Vladimír Dostál s tím, že měsíčně mají k dispozici asi tisícovku tyček ze smrku či borovice.

Řezač má být bezpečný i pro děti

Kromě šedesáti dřevěných tyček dlouhých 36 centimetrů obsahuje každá sada také 236 spojek ze silikonové pryže se dvěma, třemi, pěti nebo šesti očky, dále magnetické spojky s ocelovou kuličkou, provázky a řezač tyček.

„Ten je navržen tak, aby umožňoval jednoduše a hlavně bezpečně krátit tyče na potřebnou délku. Disponuje speciálním nožem Solingen,“ prozradil jeden ze spoluautorů stavebnice a ujistil, že řezač je bezpečný i pro malé dítě.

To dokazuje i certifikace CreoKitu, která je pro děti od pěti let. A členové IdeaHUBu stavebnici nyní testují i pro pacienty po úrazech mozku při kognitivních rehabilitacích.

Foto: Pavel Karban, Právo

„Děti si se stavebnicí pouze nehrají, ale rozšiřují si dovednosti, získávají lepší manuální zručnost, jemnou motoriku a prostorovou představivost,“ nastínil Dostál. Dodal, že zatímco v jiných stavebnicích mají děti vše nachystané a jen skládají, po rozbalení jejich sady si nejprve musejí vše připravit a podle návodů naměřit délky tyček a uřezat je.

Rozšiřování stavebnice

Autoři chtějí nyní stavebnici rozšířit tak, aby se z ní daly stavět i vázané konstrukce, a to vytvořením kombinací silikonových spojek s lanky či provázky. Do budoucna uvažují také o mechanických prvcích a pohonech.

Cílovou skupinou, pro kterou je CreoKit primárně určen, jsou předškoláci a školní děti. Ty mohou z obsahu krabice sestavit konstrukce podle návodů i vlastní fantazie. Stavebnici vyrábí IdeaHUB kromě spojek ze silikonu naprosto sám. Sériovou výrobu ale Dostál odmítá.

Foto: Pavel Karban, Právo

„Naším cílem není chrlit stavebnici po statisících kusech a zaplavit trh. Už jen proto, že je tu ten příběh, kdy využíváme odpadní materiál, který by jinak skončil jako palivové dřevo nebo někde u rajčat,“ prohlásil Dostál.

„Dnešní děti baví každá hračka tak měsíc a pak jejich nadšení skončí, protože přijde nový impuls. Takže koupit něco takového jednomu dítěti domů nedoporučuji. Pokud chce někdo udělat svému dítku radost, ať stavebnici pořídí do školky či družiny, kam jeho dítě chodí. A udělá tak radost nejen jednomu, ale všem dětem. A ještě jim pomůže do budoucna,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám