Hlavní obsah

Sojuz míří k ISS s novou posádkou. Raketové stupně se tentokrát oddělily úspěšně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala ve 12:31 SEČ z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Sojuz-FG s novou posádkou. Šlo o první start tohoto nosiče s lidmi po nezdařeném říjnovém, nyní se oba stupně nosné rakety oddělily úspěšně. Na palubě vynesené lodi Sojuz MS-11 jsou Oleg Kononěnko (Roskosmos), Anne McClainová (NASA) a David Saint-Jacques (Kanadská kosmická agentura).

Záznam: Start kosmické lodi Sojuz s novou posádkou pro Mezinárodní vesmírnou stanici Video: NASA TV

 
Článek

Oba stupně nosné rakety se oddělily od Sojuzu úspěšně, podle informací NASA jsou tak ruský kosmonaut, americká astronautka a kanadský astronaut již bezpečně na oběžné dráze.

Loď se zmíněným triem by měla poté v 18:35 SEČ po čtyřech obletech Země zakotvit u orbitálního komplexu ISS. Čeká je tam více než šest měsíců dlouhá mise.

Foto: Profimedia.cz

Na tiskové konferenci den před startem panovala výtečná nálada. Zleva Anne McClainová, Oleg Kononěnko a David Saint-Jacques.

Do vesmíru loď vynesl stejný typ raketového nosiče, který 11. října selhal, tehdy pilotovaná loď Sojuz MS-10 se dvěma lidmi na palubě se musela od rakety nouzově odpoutat a přistát. Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague se díky záchrannému systému na Zemi vrátili úspěšně. [celá zpráva]

Posádky prý vždy budou

Po nehodě Rusko pozastavilo všechny pilotované lety, proto se spekulovalo, že by ISS nakonec mohla být nějaký čas i bez posádky. Tu teď tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auñón-Chancellorová a německý velitel Alexander Gerst, kteří by se měli vrátit na Zemi kolem 20. prosince.

Starty se však obnovily, protože vyšetřovatelé odhalili příčinu havárie. Způsobilo ji vadné fungování čidla signalizujícího rozdělení prvního a druhého stupně, na vině mají být montéři. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Přípravy nosné rakety Sojuz-FG a lodě Sojuz MS-11 na start

Nyní v pondělí nejde o první let rakety Sojuz-FG k ISS od října. V polovině listopadu úspěšně vynesla do kosmu nákladní loď Progress MS-10 se zásobami a materiálem pro vesmírnou stanici. [celá zpráva]

O tom, že nová posádka zamíří vzhůru právě 3. prosince, se podle šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina definitivně rozhodlo 18. listopadu. [celá zpráva]

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Rogozin již dříve dodal, že kalendář dalších letů bude schválen až po tomto aktuálním prosincovém startu lodi Sojuz MS-11 z Bajkonuru. Ujistil, že Ovčinin a Hague také „určitě poletí“ na ISS, ale termín podle agentury TASS zatím neupřesnil. Dříve se hovořilo, také jen obecně, o jaru.

Reklama

Související články

Roskosmos si našel pojišťovny pro Sojuz

Ruská agentura pro kosmické aktivity Roskosmos našla nakonec pojišťovny pro raketový nosič Sojuz navzdory problémům, jež vznikly po havárii letos v říjnu.

Výběr článků

Načítám