Hlavní obsah

Jednotná bodová hranice pro přijetí na střední školy? Ministr školství nesouhlasí

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtmani by chtěli zavést jednotnou minimální bodovou hranici pro přijetí na střední školy. Chtějí tak zamezit tomu, že velké procento studentů neuspěje u maturit. Nyní jsou jednotné přijímací zkoušky, ale o hranici potřebné pro přijetí rozhodují ředitelé. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) s návrhem hejtmanů nesouhlasí, podle něj je potřeba najít komplexnější řešení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr školství Robert Plaga přichází na jednání členů vlády se zástupci krajů.

Článek

„Hejtmani vnímají, že kvalita středního školství je velmi kritická až tristní a hovoří o tom čísla a výsledky maturit z letošního roku. 37,2 procenta studentů nebylo připuštěno k maturitám, nebo ji nesložilo,“ upozornila v pátek šéfka Asociace krajů ČR Jana Mráčková Vildumetzová.

Podle hejtmanů by se měla zavést jednotná minimální bodová hranice pro přijetí, v pátek to řešili na jednání s vládou. U ministra školství Plagy ale nepochodili.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (vlevo) a premiér Andrej Babiš

„Ta debata byla vzrušená. Shodli jsme se, že se snižuje úroveň vzdělání na středních školách a ten problém je potřeba řešit. Ale myslím, že bodová hranice nic neřeší, ten problém je hlubší,“ prohlásil po jednání Plaga.

Současná praxe je taková, že se v Česku dělají od loňska na všechny maturitní obory jednotné přijímací zkoušky, o přijetí žáků a bodové hranici ale rozhodují ředitelé škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám