Hlavní obsah

Lidské životy by mohla zachraňovat játra prasat

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Játra z prasat by mohla zachraňovat lidské životy. Na jedinečném výzkumu pracují lékaři z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a Fakultní nemocnice v Plzni.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace jater. Ilustrační foto

Článek

Reagují tak na omezený počet dárců jater a nedostatek orgánů k transplantaci.

„Jedná se o metodu, která má velkou budoucnost, protože jater k transplantaci je dnes velmi málo,“ řekl přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška.

Informaci lékaři prezentovali na 8. kongresu chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu, kterého se zúčastnilo 260 chirurgů a transplantologů z České republiky i zahraničí.

Metodu v Plzni vyvíjí čtyřicetičlenný tým odborníků. Novinka by se mohla v praxi objevit odhadem za patnáct let. Zatím na toto téma existuje necelých čtyřicet publikací. Přeměnou prasečích jater na lidská játra se podle plzeňských lékařů zabývá asi deset center na světě.

3D tiskárny nestačí

„Dosud se nikomu nepodařilo vyrobit umělá játra tak, aby fungovala dlouhodobě. Prozatím byla jejich životnost jen několik hodin až dnů. Naším cílem je vyvinout definitivní orgán, se kterým člověk dokáže žít jednotky až desítky let,“ řekl chirurg Václav Liška.

„Příprava umělých jater spočívá v tom, že potřebujeme nějaké lešení, takzvaný scaffold. Jedná se o detailní záležitost, kterou dnes nedokážou vyrobit ani nejlepší 3D tiskárny. Proto pracujeme s játry z prasat,“ upřesnil Liška.

Metodu lze zjednodušeně popsat následovně. Na počátku lékaři odeberou játra vybranému praseti. Orgán poté s pomocí speciální pumpy a roztoků decelularizují, tedy zbaví všech buněk.

Díky tomu získají už zmíněný scaffold – mezibuněčnou hmotu. Tu vzápětí osídlí různými typy buněk z jater člověka, který nově vytvořená játra dostane. Plzeňští lékaři jsou zatím ve fázi decelularizace a přípravy buněčných linií pro recelularizaci.

Rozšíří léčbu

Díky nově vyvinuté metodě se povede nejen zvýšit procento lidí, kteří se budou moci podrobit transplantaci jater, ale navíc nebudou muset podstoupit imunosupresi, tedy utlumení imunitního systému člověka, které je vázáno s běžnou transplantací a podporuje růst tumoru.

„Díky tomu pacienti budou moci dostat onkologickou léčbu. Tím se rozšíří indikační kritéria pro transplantační chirurgii u nádorů, které zatím nejsou transplatovatelné a operovatelné. Pacienti při pokročilých nádorech totiž mají takzvanou mikrometastatickou nemoc. I když je odtransplantujeme, onemocnění se poměrně rychle vrátí. Výsledek je poté často stejný, jako kdyby se lidé vůbec netransplantovali,“ uzavřel Liška.

Reklama

Výběr článků

Načítám