Hlavní obsah

Třetina žáků zdravotnických SŠ zvažuje odchod do zahraničí, tvrdí průzkum

– Praha

Více než třetina žáků na středních zdravotnických školách zvažuje, že půjde pracovat mimo ČR. U studentů zdravotnických nelékařských oborů vysokých škol je to asi pětina, u vyšších odborných zdravotnických škol šestina. Meziročně jich ale ubývá, což ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kvituje. Výsledky vyplynuly z průzkumu „Barometr mezi budoucími zdravotními sestrami 2017” mezi více než 2000 studenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

U středoškoláků zvažovalo odchod o dva procentní body méně lidí než v roce 2016, u studentů vyšších odborných a vysokých škol o pět procentních bodů.

„Jsem rád, že čím dál více zdravotních sester chce zůstat pracovat v České republice. Na druhou stranu vnímám jako problematické, že nadále je vysoké procento těch, které chtějí odejít pracovat mimo svůj obor,” okomentoval situaci ministr zdravotnictví Vojtěch.

Podle průzkumu o odchodu mimo zdravotnictví uvažovalo 13 procent středoškoláků a čtyři procenta studentů vyšších odborných a vysokých škol.

Špatná volba oboru

Studenti, kteří jsou po ukončení studia rozhodnutí hledat zaměstnání mimo segment zdravotnictví, uvádějí jako nejčastější příčiny jejich rozhodnutí nedostatečné finanční ohodnocení či nenaplnění očekávání studia daného oboru.

Dále pak špatnou volbu oboru ve smyslu nepřipravenosti na práci s lidmi a na směny a neadekvátní prestiž nelékařského zdravotnického povolání, napsali autoři průzkumu.

Podobný průzkum proběhl i mezi studenty medicíny. Odchod do zahraničí zvažovala necelá čtvrtina, tedy meziročně také méně.

Průměrný výdělek zdravotníka zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují asi 40 procent hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester byl loni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28 500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30 866 korun, v nestátní 25 434 Kč.

Studenti považují nejčastěji za adekvátní nástupní plat mezi 20 a 25 tisíci korunami. Po odpracování jednoho roku by se měl podle nich pohybovat od 30 do 40 tisíc korun.

Podobný průzkum udělala společnost Health Care Institute i mezi studenty medicíny. Odchod do zahraničí zvažovala necelá čtvrtina z nich, nejvíce chtějí do Německa. Rovněž mezi mediky meziročně zájemců o odchod za prací mimo ČR ubylo.

Chybí mnoho sester

Zdravotních sester chybí v českých nemocnicích asi 3500. Zdravotnické odbory jsou kvůli nesplněnému slibu ohledně desetiprocentního růstu tarifů od poloviny srpna ve stávkové pohotovosti. Ministr jim nabídl sedmiprocentní růst, což jejich zástupci odmítli. Příští rok dostanou sestry pracující na směny příplatek 5000 korun měsíčně.

Zvažuje se také zavedení výsluh, podobně jako je mají vojáci nebo policisté. Například Asociace sester nebo domácí péče se stávkovou pohotovostí nesouhlasí. Stávka v nemocnicích ale podle odborů nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám