Hlavní obsah

Nacističtí agenti dostali od Britů falešné medaile

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli špehovat pro Hitlerovo Německo, ale moc neuspěli. Všechny informace, které obdrželi, se totiž dostaly do rukou britské kontrarozvědky. Té se podařilo vytvořit síť, která podchytila většinu lidí v Británii, kteří byli ochotni dělat špionáž ve prospěch nacistů. Odhalil to nyní novinář Robert Hutton ve své knize Agent Jack.

Foto: Profimedia.cz

Šéf protisabotážní sekce MI5 během 2. světové války Victor Rothschild. Zde na snímku z 60. let.

Článek

V knize Hutton popisuje aktivity bývalého bankovního úředníka Erica Robertse, který roky vystupoval jako důstojník gestapa v Británii. Duchovním otcem celé operace byl šéf protisabotážní sekce MI5 Victor Rothschild, vědec a potomek proslulé bankéřské rodiny.

Roberts, otec tří dětí, byl naverbován do britské kontrašpionážní služby MI5 ve 30. letech s úkolem proniknout do tehdy aktivní Britské unie fašistů. Za války vystupoval pod falešným jménem Jack King. Podařilo se mu vytvořit síť asi pěti stovek prohitlerovských sympatizantů.

Nejaktivnějšími informanty mezi zdroji byli Hans Kohout a Marita Perigoeová. Ta pomohla Robertsovi vybudovat jeho síť. Získala také tajné informace o motoru, který vyráběla firma Rolls-Royce pro stíhačky Spitfire.

Kohout se narodil v Rakousku, emigroval ale do Británie, kde získal v roce 1936 občanství. Byl odborníkem na výrobu hliníkových fólií, a dostal se tak i k tajným údajům o britském lehkém bombardéru de Havilland DH.98 Mosquito, o rané britské technologii pro noční vidění a také k informacím o Window, což byla technologie ke klamání německých radarů.

Rakušan svého „šéfa“ dokonce upozornil na Bletchley Park, což bylo centrum pro dekódování zašifrovaných nacistických zpráv.

„Kohout byl během války prokazatelně nejefektivnějším (nacistickým) špiónem v Británii. Jeho tragédií bylo, že žádná z jeho zpráv se nedostala dál než na ústředí MI5,“ napsal Hutton.

Metál od Rothschilda

Na konci války se MI5 rozhodla, že nebude stíhat žádného ze „svých“ nacistických agentů. Mimo jiné i proto, že nechtěla, aby ministerstvo vnitra odhalilo její aktivity. Operace prý byla tak kontroverzní, že detaily o ní byly utajovány i před Churchillem.

Ve snaze uspokojit své nejaktivnější agenty a udržet si kontakty v britském fašistickém hnutí se pak MI5 rozhodla, že Kohouta i Perigoeovou za jejich činnost vyznamená.

„Poté, co Perigoeová a Kohout strávili válku jako falešní němečtí špióni, zakončili ji tím, že dostali nacistické medaile, které nechala zfalšovat nejproslulejší židovská banka světa,“ poznamenal Hutton.

Když informátoři obdrželi tyto medaile od Rothschilda, byli podle záznamů MI5 „mimořádně potěšeni“.

Reklama

Související články

Hitlerovi při atentátech přály náhody

Bylo 20. července 1944 a ve východopruském Rastenburgu panovalo nesnesitelné horko. V Hitlerově hlavním stanu zvaném Vlčí doupě očekávali příjezd Mussoliniho....

Výběr článků

Načítám