Hlavní obsah

Extrémy jsou i v Antarktidě, teplota tam padá pod minus 80

Novinky,

Na konci srpna panovaly v Antarktidě tak nízké teploty, že se značně přiblížily k těm rekordním za dané období. V noci ze 27. na 28. srpna mrzlo tak silně, že na ruské výzkumné polární stanici Vostok naměřili přes -82 stupňů Celsia. Nyní už jsou tam teploty zase běžné, tedy kolem -60 stupňů. My v ČR naopak zažíváme obecně jedno z nejteplejších, ne-li nejteplejší období v historii měření.

Foto: Profimedia.cz

Polární stanice Vostok, obecně nejchladnější místo na Zemi. Archivní foto

Článek

„Závěr srpna přinesl na Antarktidu, konkrétně na tamní stanici Vostok (nadmořská výška cca 3500 metrů nad mořem), extrémně nízké teploty, které v minimech klesaly až k –82,4 °C a průměrná denní teplota se pohybovala jen kolem –81 °C,“ napsala Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Výjimečně nízké teploty na daném území během posledního srpnového týdne (pod –80 °C) potvrdil také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na svém Facebooku o tom informoval i Slovenský hydrometeorologický ústav.

„Například dne 30. srpna byla teplota –78 °C. Nicméně rekordní hodnota –89,2 °C, která se tam naměřila 21. července 1983, platí od roku 1912 až do současnosti,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák z ČHMÚ.

Může za to jasná polární noc

„Na Vostoku panuje polární noc, tudíž rozdíly mezi ranními minimy a odpoledními maximy jsou velmi nízké. Tak nízké teploty byly způsobeny vyjasněním,“ vysvětlila Honsová s tím, že pro toto období se zde přitom teploty nejčastěji pohybují mezi –50 až –62 °C.

„Nyní jsou na Antarktidě teploty už v ‚normálu', pohybují se mezi –65 až –58 °C. A v tomto rozmezí se teplota bude pohybovat po celý první zářijový týden,“ doplnila pro Novinky.

Není bez zajímavosti, že rozsah teplot na Zemi byl v úterý 28. srpna roven přibližně 130 °C. Zásluhu na tom měla právě Antarktida na straně jedné a Blízký východ, přesněji Irák, kde bylo až 48 °C, na straně druhé. Na nejjižnějším kontinentu na stanici Vostok i nejvyšší odpolední teplota znamenala nepředstavitelných –79,9 °C, píše Meteopress na svém webu.

„Nejteplejší“ 28. srpen se na stanici Vostok odehrál před sedmi lety, kdy dosáhl na –39,4 °C. Naopak nejdrsnější 28. srpen nastal v roce 1982, když se ochladilo až na –83,0 stupňů. Čili letos šlo tento den téměř o rekord.

Největší české tropy?

Teplotní extrémy jsou na naší planetě skutečně velmi aktuálním trendem. V Česku jsme si mohli užít místy až příliš tropické léto.

Na území ČR máme dle Honsové za sebou zřejmě nejteplejší meteorologické léto (od 1. června do 31. srpna) od začátku klementinského měření v roce 1775, tím pádem i teplejší než doposud nejteplejší v letech 2003 a 2015. „Přesné vyhodnocení budeme mít v polovině příštího týdne,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Úbytek ledu v Antarktidě děsivě zrychluje

V Antarktidě od roku 1992 roztály tři bilióny tun ledu, což je množství schopné zvednout hladiny oceánů o téměř osm milimetrů. V minulých pěti letech se tání...

Výběr článků

Načítám