Hlavní obsah

Podzimní změny v inkluzi – jeden asistent pro více dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Handicapovaní žáci se speciálními vzdělávacími potřebami by v budoucnu v běžných školách měli častěji sdílet jednoho asistenta pedagoga. Uvedl to ve středu ministr školství Robert Plaga (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Plaga, ministr školství za ANO

Článek

Ministerstvo by podle Plagy mohlo do podzimu dokončit návrh změn ve vyhlášce o společném vzdělávání ve školách, které připravuje na základě věcné a finanční analýzy dosavadního fungování inkluze.

Podle šéfa resortu školství je třeba mimo jiné zefektivnit využívání peněz na různé pomůcky včetně asistentů pedagoga.

Někteří školáci potřebují asistenta jen pro sebe

Ministr nechce zpochybňovat, že někteří žáci potřebují asistenta pedagoga, který se bude věnovat jen jim samotným. V jiných případech je ale podle něj vhodné, aby jednoho asistenta sdílelo více žáků.

Asistenti byli nejdražší součástí inkluze. Podle analýzy ministerstva školství tvořili ve školním roce 2016/2017 asi jen 7,2 procenta poskytovaných podpůrných opatření, přesto „spolkli“ zhruba polovinu peněz na financování inkluze.

Stát na ně dal 1,35 miliardy korun, zatímco celkové náklady na podporu při společném vzdělávání dětí činily ve stejném období zhruba 2,07 miliardy Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám