Hlavní obsah

NASA odložila start rakety se sondou mířící ke Slunci

– Mys Canaveral (USA)

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zrušil sobotní termín pro vypuštění sondy Parker Solar Probe ke Slunci. Úřad to oznámil na svém twitterovém účtu, nový termín určil na nedělní ráno místního času.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman

Sonda Parker Solar Probe

Článek

Sonda se má přiblížit ke Slunci zhruba na šest miliónů kilometrů, což je asi desetina vzdálenosti planety Merkur od Slunce, a bude čelit teplotě kolem 1370 stupňů Celsia.

Původně měla raketa Delta IV Heavy z floridského mysu Canaveral odstartovat v 03:33 místního času (09:33 SELČ), start byl však odložen na 03:53 a pak na 04:28. Přípravu na start NASA vysílala v přímém přenosu. Při posledních kontrolách byl ale ohlášen technický problém, kvůli němuž byl start odložen na nedělních 03:31 místního času (09:31 SELČ).

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Umělecká kompozice sondy blížící se mateřské hvězdě

Sonda má vnést nové světlo do poznatků o Slunci, měření elektrických a magnetických polí a má také fotografovat sluneční atmosféru. Nese přístroje, které mají být schopny zaznamenat detaily nezachytitelné z větší vzdálenosti. Těleso o hmotnosti téměř 700 kilogramů využije i gravitaci planety Venuše. Je opatřeno ochrannou vrstvou schopnou absorbovat žár a udržet sondu i přístroje v přiměřené teplotě.

Sonda má dokončit 24 obletů a její mise je naplánována na rok 2025. Vůbec největšího přiblížení dosáhne v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce. Dosud nejblíže se dostala západoněmecká sonda Helios 2, která byla 41,9 milionu kilometrů daleko. Slunci nejbližší planeta Merkur obíhá kolem naší hvězdy ve vzdálenosti bezmála 58 milionů kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám