Hlavní obsah

Pohled 5500 let do minulosti: Vědci natočili unikátní záběry zářící hvězdné krajiny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Evropské jižní observatoře (ESO) zachytili pomocí dalekohledu ESO/VLT působivou hvězdokupu s katalogovým označením RCW 38. Snímky pořídili během testovací noci infračerveného kamerového přístroje HAWK-I ve spojení se systémem adaptivní optiky GRAAL. Hvězdné uskupení se nachází 5500 světelných let od nás, na obloze je v jižním souhvězdí Plachty (Vela).

BEZ KOMENTÁŘE: Detailní pohledy na oblast s probíhajícím zrodem hvězd RCW 38Video: ESO. Music: Astral Electronic

 
Článek

Video v nevídaných detailech ukazuje nejen masivní hvězdokupu RCW 38, ale i jasně zářící oblaka plynu v jejím okolí a temné vrstvy prachu táhnoucí se centrální částí tohoto mladého uskupení hvězd. Takto ji nasnímal přístroj HAWK-I na dalekohledu ESO/VLT, který pracuje v observatoři Paranal v Chile.

Hvězdokupa je seskupení hvězd, které pohromadě udržuje gravitace. Dělí se na dva základní typy: otevřené a kulové. Hvězdokupa RCW 38 patří mezi ty otevřené.

Průzkum hvězdokup zahalených prachem

S využitím infračerveného záření je HAWK-I schopen prozkoumat hvězdokupy zahalené oblaky prachu, jako je právě RCW 38, a poskytuje tak astronomům jinak nedosažitelný pohled na hvězdy, které se zde tvoří. Tato hvězdokupa obsahuje stovky mladých, horkých a hmotných hvězd.

Foto: ESO/K. Muzic

Nová pozorování pomocí dalekohledu ESO/VLT zachycují hvězdokupu s označením RCW 38 v celé její kráse.

Foto: ESO, IAU and Sky & Telescope

Mapa zachycuje polohu oblasti s probíhající tvorbou hvězd RCW 38, která se na obloze nachází v souhvězdí Plachty (Vela). Zobrazeny jsou všechny hvězdy viditelné pouhým okem na tmavé čisté obloze. Pozice hvězdokupy je zvýrazněna červeným kroužkem.

Centrální část hvězdokupy je na snímcích patrná jako jasná oblast s modrým nádechem. Nachází se tam totiž řada velmi mladých hvězd a takzvaných protohvězd, které jsou stále ve fázi zrodu.

„Záření, které tyto stálice emitují, způsobuje intenzivní svit okolního plynu. Ten je v silném kontrastu s temnými chladnými oblaky kosmického prachu táhnoucími se celou oblastí, které jsou patrné pouze slabě v odstínech šedé případně červené či oranžové barvy. A díky tomuto kontrastu je celá scenérie tak působivá – jde doslova o kosmické umění,“ píše ESO ve své zprávě.

BEZ KOMENTÁŘE: Cesta Mléčnou dráhou ke hvězdokupě RWC 38Video: ESO, DSS, N. Risinger (skysurvey.org). Music: Astral Electronic

Starší záběry jsou odlišné

Není bez zajímavosti, že starší záběry dané oblasti pořízené na vlnových délkách viditelného záření jsou nápadně jiné, a to kvůli prachu, který zabraňuje průchodu světla ze vzdálenějších částí kupy.

Foto: ESO

Snímek hvězdokupy ve viditelném spektru z roku 2009

Je zde tedy zobrazeno mnohem méně hvězd. Pozorování v infračerveném oboru však umožňují prohlédnout méně husté oblaky prachu jinak bránící průchodu běžného viditelného světla a nahlédnout až do srdce hvězdného seskupení.

Kamera HAWK-I, jejíž počátky sahají do roku 2007, je instalována na jednom ze čtveřice hlavních dalekohledů systému VLT a pracuje v blízké infračervené oblasti elektromagnetického záření. Podle ESO je vhodná pro řadu vědeckých pozorování – získává snímky blízkých galaxií nebo velkých mlhovin, ale také jednotlivých hvězd nebo exoplanet (planet mimo naši sluneční soustavu).

Foto: ESO/H.H.Heyer

Kamera HAWK-I teleskupu VLT v Chile

Foto: ESO

Systém adaptivní optiky GRAAL

Doplňující zařízení GRAAL je v Chile od roku 2015. Jde o modul adaptivní optiky, který přístroji HAWK-I umožňuje získávat nejdetailnější záběry. Využívá čtveřici laserových paprsků, které ve vysoké atmosféře vytvářejí umělé referenční hvězdy. To se využívá k opravě rozmazání obrazu způsobeného turbulencemi v atmosféře. Proto lze obrázky získat poměrně ostré.

Foto: ESO

Systém GRAAL (vlevo) pro kameru HAWK-I (vpravo)

Aktuální videozáběr se vytvořil z dat pořízených v průběhu testovacích pozorování kombinace přístrojů HAWK-I a GRAAL. Tyto testy jsou důležitou součástí schvalovacího procesu nových přístrojů pro dalekohled VLT.

Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin

Hvězdné okolí kupy RCW 38

ESO je evropská mezivládní astronomická organizace. Má 15 členů včetně České republiky a dva strategické partnery: Chile, která hostí všechny pozemní observatoře ESO, a Austrálii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám