Hlavní obsah

Speciální srdeční síťka na míru může zachránit život

Právo, Miroslav Homola

Unikátní operaci, spočívající v implantaci speciální síťky na aortu těsně nad srdcem, provedli chirurgové Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKCHT) u dvou mladých pacientek. Ženám se tak výrazně zlepšila kvalita života.

Foto: CKCHT Brno

Srdeční síťka v srdci pacientky

Článek

„Obě mladé ženy ve věku 30 a 31 let trpěly od dětství tzv. Marfanovým syndromem, genetickým onemocněním pojiva, které postihuje mnohé orgány – od kostí a cév až po plíce a srdce. Syndrom se objevuje u jednoho člověka ze tří až pěti tisíc obyvatel a při postižení srdce se nejčastěji projevuje na srdeční chlopni nebo aortě, což je hlavní tepna vystupující ze srdce,” vysvětlil Petr Němec, ředitel CKTCH.

„Vinou dědičné poruchy tkáně stěny se totiž aorta rozšiřuje tak, že hrozí její prasknutí, a následná operace, pokud se stihne vůbec udělat, je spojena s vysokou úmrtností a pooperačními komplikacemi,” doplnil.

Subjektivní srdeční potíže obě mladé ženy podle něj neměly. Byly však dlouhodobě sledovány na kardiologii, a když se zjistilo, že se jejich aorty pozvolna začínají rozšiřovat, byla jim nabídnuta výše zmíněná operace.

Vyhnout se náročnější operaci

„Z hlediska medicíny jde o preventivní zákrok. Pacientky se tak vyhnou náročnější operaci, při které by je čekala náhrada rozšířené aorty nebo chlopně s nutností trvalé protisrážlivé léčby warfarinem. Předcházíme tak roztržení aorty, kdy se jedná o život ohrožující stav s nutností okamžitého zákroku,” řekl k tomu chirurg Petr Fila.

Operaci, kdy se rozřízne hrudní kost a srdeční aorta se takzvaně zabalí či zabandážuje do speciální síťky, předchází předoperační CT vyšetření a výroba 3D modelu. Na základě tohoto modelu se „síťka“ vyrobí každému pacientu speciálně na míru. Životnost takové síťky je prakticky neomezená.

Foto: CKCHT Brno

Srdeční síťka

„Vloni jsem měla aortu širokou 47 mm, operace mi byla doporučena a aortu mi zúžili na 38 mm,“ prozradila třicetiletá referentka Petra z Prostějova, která jako první na Moravě zákrok podstoupila.

„Trošku jsem se bála, že mi budou řezat hrudní kost. Mám sice jizvu dlouhou 30 cm od krku po prsa, ale budu teď mít pokoj na mnoho let. V posledních měsících jsem žila v ohrožení života – aorta se totiž rozšířila natolik, že hrozilo její protržení. Lékaři říkali, že když ucítím bolest na hrudníku, ať okamžitě volám záchrannou službu. A tak mám kolem aorty síťku a jsem v klidu,” popsala žena.

Prvnímu pacientovi byla takto zabandážována aorta před 14 lety ve Velké Británii. Šlo o bioinženýra Tala Golesworthyho, který trpí Marfanovým syndromem a princip bandáže aorty tímto typem síťky sám vymyslel.

V ČR byla první implantace provedena poprvé v srpnu 2015. Do současnosti bylo provedeno 24 implantací ve čtyřech kardiochirurgických centrech. Na Moravě v CKTCH poprvé v květnu 2018. Další pacient se připravuje a probíhá výroba jeho síťky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám