Hlavní obsah

Soutěž o podobu Českého pavilonu na EXPO 2020 vyhrálo studio Formosa AA

– Praha
Novinky, Kryštof Zelený

Architektonické studio Formosa AA zvítězilo se svým návrhem v soutěži o podobu Českého pavilonu. Na výstavě EXPO 2020 v Dubaji představí projekt pojmenovaný Czech spring. Jeho model bude od čtvrtka společně s dalšími pěti soutěžními návrhy k vidění v Národním technickém muzeu. Pronájem pavilonu vyjde Českou republiku na 84 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vítězný návrh pro Expo 2020.

Článek

Podle člena výběrové komise, kterou tvořili architekti a teoretikové architektury,  Zdeňka Lukeše bylo rozhodnutí poroty jednomyslné. Oslovilo ji především to, že projekt architektů Jana Tůmy a Jindřicha Ráfla kromě zajímavého výtvarného motivu nabízí i unikátní technické řešení.

Jádro pavilonu bude tvořit systém S.A.W.E.R. vyvinutý ve spolupráci ČVUT s Akademií věd. Poslouží k výrobě vody pro celý pavilon, vystačí si pouze s okolním vzduchem a solární energií. Porota si od něj zároveň slibuje, že spolu s českou restaurací poskytne ideální útočiště pro návštěvníky unavené po celodenních prohlídkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vítězný návrh pro Expo 2020.

Stálou výstavní expozicí bude i přehlídka české designu, zejména skla a šperků. Tu bude mít na starost společnost Lasvit, která spolupracovala s českým pavilonem už před třemi lety, na výstavě EXPO 2015 v Miláně.

Dubaj jako ústřední téma celé výstavy zvolila hesla: příležitost, mobilita a udržitelnost. Pořadatelé si od nich slibují zdůraznění přírodních specifik Středního východu, kde se bude EXPO konat vůbec poprvé.

Dubajská Světová výstava potrvá šest měsíců. Na bezmála 450 hektarech představí pavilony ze 180 zemí. V předběžných odhadech se počítá až s 25 milióny návštěvníků a 200 000 pracovními místy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vítězný návrh Českého pavilonu na EXPO 2020 od studia Formosa AA

Reklama

Výběr článků

Načítám