Hlavní obsah

Pamlsková vyhláška se zmírní

Právo, Novinky, tin, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamlsková vyhláška, která zakazuje dětem kupovat si ve škole nezdravé pochutiny, by měla být od září mírnější. Změnu chystají minstři školství a zdravotnictví v demisi Robert Plaga (ANO) a Adam Vojtěch (za ANO). Ve vyhlášce by se měly upravit limity obsahu tuku, cukrů a soli v prodávaných výrobcích. Neznamená to však prý, že se do automatů na školních chodbách vrátí slazené limonády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch

Článek

Ministři uvedli, že nyní si školáci nemohou koupit vlastně ani rohlík s máslem.

„Pamlsková vyhláška, jak byla nastavena, byla příliš represivní a v reálu nevedla k tomu, k čemu byla zamýšlena. Připravili jsme návrh zmírnění, který upravuje hodnoty potravin. Samozřejmě tím nerezignujeme na zdravé stravovací návyky. Věřím v zodpovědnost ředitelů škol a rodičů,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství v demisi Robert Plaga

„Přistoupili jsme z pohledu praxe na to, že pamlskovou vyhlášku upravíme. Vždy jsem byl proti jejímu zrušení, předpis by měl být zachován, ale byla nastavena příliš přísně,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Doplnil, že si podle nastavených limitů nemohly děti koupit ani tvaroháček nebo rohlík s máslem.

„Školy nesměly prodávat kvalitní šunky, sýry, tedy věci, které odpovídají principům zdravého stravování,“ řekl Vojtěch. Nově by školy mohly podle něj prodávat potraviny jako chleba s máslem a šunkou, ochucené tvarohy či vícezrnné pečivo.

„V žádném případě ne slazené nebo energetické nápoje. Tam se nic nemění, nehodláme podporovat dětskou obezitu,“ uzavřel ministr.

Pamlsková vyhláška vstoupila v platnost začátkem roku 2017. Někteří ředitelé škol ji kritizovali s argumentem, že děti si nezdravé potraviny stejně koupí mimo školu v obchodě, pokud budou chtít. Nelíbila se ani například politikům z ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám