Hlavní obsah

Do škol nastoupí leckde méně prvňáčků

Právo, Radek Plavecký

V některých velkých středočeských městech už se konaly zápisy do prvních tříd. Ukázalo se, že dětí tam nastoupí o něco méně než v předchozích letech. Přesto se mnohde přistavují další třídy a učebny. Staví se dál i mateřské školy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Mladé Boleslavi nastoupí do prvních tříd v příštím školním roce 540 dětí, k zápisům jich přišlo o 55 méně než vloni. „Odkladů je zhruba stejně, takže bude méně prvňáků. Třídy ve školách alespoň nebudou tolik přeplněné. Nikde bychom neměli mít maximum třicet dětí na třídu,“ uvedl náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek (STAN).

Děti se v Mladé Boleslavi rozdělí do 24 prvních tříd. Největší úbytek mají 7. a 2. základní škola. Úbytek na druhé základní škole si vedení radnice vysvětluje problémy s vedením této školy. Radnice se už delší dobu snaží odvolat tamního ředitele, ale zatím bezúspěšně. Ředitel, po jehož nástupu opustilo školu velké množství učitelů, má na druhé straně i řadu příznivců a chce dál školu vést.

Nedostatek učitelů

Některé školy občas narážejí na nedostatek učitelů. Radnice kvůli tomu vyčlenila půl miliónu korun jako náborový příspěvek. „Peníze budou od září ředitelé moci využít jako motivaci pro nově příchozí učitele, například jako krátkodobý příspěvek na ubytování nebo na dojíždění, aby sem přitáhli nové učitele,“ uvedl Marek. V Mladé Boleslavi se také během letoška počítá s výstavbou dvou mateřských škol, aby mohly být umístěny i dvouleté děti.

Méně prvňáků čekají také v kolínských školách. Ačkoli k zápisům přišlo nepatrně víc dětí než vloni, a to 518 dětí. „Oproti stávajícím rokům je však hodně odkladů, celkem 82,“ uvedla mluvčí kolínské radnice Iva Blümelová. I díky tomu se děti do škol vejdou a není třeba tady přistavovat nové.

Obrovský nápor dětí čekají v menších obcích kolem Prahy

Zhruba stejně dětí jako vloni by mělo nastoupit do čtyř základních škol v Berouně. „Zapsalo se 300 dětí. Když odpočítáme odklady, předpokládáme, že nastoupí 250 prvňáků,“ uvedla mluvčí radnice v Berouně Petra Lišková.

Předloni přitom do berounských prvních tříd nastoupilo 264 dětí, vloni 245. Ačkoli je dětí takřka stejně, snižuje se množství tříd. V roce 2016 bylo 11 tříd prvňáků, vloni 10 a letos se podle předpokladů radnice otevře jen devět prvních tříd. Ty tak budou plnější než jindy.

Ve dvou základních školách v Berouně se ale plánují rekonstrukce a přístavby, aby vznikaly nové učebny a děti se ve školách lépe rozvrstvily. Týká se to 2. základní a mateřské školy a také ZŠ Komenského na Závodí, kde navíc vznikne nová tělocvična či jídelna.

Nápor v malých obcích u Prahy

V největším středočeském městě Kladně se konaly zápisy do prvních tříd teprve uplynulý pátek a sobotu, do mateřských škol tam budou 10. a 11. května.

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Obrovský nápor dětí na rozdíl od zmíněných velkých měst čekají v menších obcích kolem Prahy. S novou školou počítají například Říčany a nedostatečná kapacita je také v Líbeznicích, kde se počítá s další výstavbou nové školy.

Reklama

Související články

Zapsat prvňáka do školy jde i na dálku

Před dvěma lety ombudsmanka upozornila, že přítomnost dítěte ani rodiče u zápisu do školy povinností není. Tento zvyk se ale většinou dodržuje, a to i přesto,...

Výběr článků

Načítám