Hlavní obsah

Želva s čírem se zařadila mezi nejohroženější plazy světa

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátkokrčka dlouhoocasá, podivuhodná želva se zeleným čírem na hlavě, která rovněž běžně mívá porostlý i krunýř. Rostou na ní totiž řasy. Tento již dlouhodobě poměrně ohrožený živočišný druh se aktuálně dostal do nového seznamu nejzranitelnějších plazů, který sestavila Londýnská zoologická společností (ZSL). Informaci přinesla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krátkokrčka dlouhoocasá vypadá jako pankáčVideo: Reuters

 
Článek

Želva s vědeckým názvem Elusor macrurus je jednou z největších australských želv – našly se totiž exempláře i s 50centimetrovým krunýřem na délku. V češtině ji lze titulovat i jako krátkokrčku skrytou.

Pod vodou až tři dny

Krátkokrčka se vyznačuje neobvyklými vlastnostmi. Je známá svou schopností dýchat skrze své pohlavní orgány, dokáže rovněž zůstat pod vodou po dobu až tří dnů.

Je zařazena na 29. místo na globálním seznamu ohrožených druhů plazů, jak vyplývá z nového šetření odborníků ze ZSL.

Želvy mají problém

Není bez zajímavosti, že první dvě místa na seznamu nejohroženějších plazů okupují rovněž želvy: tereka madagaskarská a dlouhohlávka mexická. Na třetím místě je již had – s latinským označením Xenotyphlops grandidieri. Pochází z Madagaskaru.

Foto: Profimedia.cz

Tereka madagaskarská (Erymnochelys madagascariensis), nejohroženější plaz na světě

Nejde o jediné téměř vyhynulé druhy želvy, o kterých se v současnosti referuje. V Kambodži například nedávno došlo k objevení nového hnízda s šestnácti vajíčky, která snesla želva Batagur affinis. Říká se jí také želva královská, její vajíčka byla v minulosti vyhrazená pro královský dvůr. Šlo o první letošní objev tohoto kriticky ohroženého druhu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Člověk obírá zvířata o prostor

Človíček, geniálně ztvárněný malířem Vladimírem Jiránkem, se snaží dostat se přes rušnou silnici pro džbánek piva čepovaného v hospodě na druhé straně. Nakonec...

Výběr článků

Načítám