Hlavní obsah

Zapsat prvňáka do školy jde i na dálku

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma lety ombudsmanka upozornila, že přítomnost dítěte ani rodiče u zápisu do školy povinností není. Tento zvyk se ale většinou dodržuje, a to i přesto, že dnes už stačí vyplnit doma formulář a poslat jej do školy elektronicky. Rodiče se tak mohou vyhnout frontám s netrpělivým dítětem ve škole.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zápisy budoucích prvňáčků začaly 3. dubna na školách v celé České republice. Dne 5. dubna se uskutečnil například v Základní škole v Třebívlicích na Litoměřicku. Z místní mateřské školy tam má jít do školy 12 prvňáků, další se přidají i z jiných obcí.

Článek

Internetových formulářů pro registraci zájemců o povinnou školní docházku využívají dnes desítky, možná už stovky škol. Zřizovatelé, zpravidla obce, doporučují ale nespoléhat se jen na vyplnění základních údajů o dítěti a rodičích. Vhodné je se do školy dostavit, aby se děti mohly s prostředím školy a učiteli seznámit.

Rodiče nemusí formality vypisovat ve škole, ale v klidu domova.
Petr Podhola, náměstek, České Budějovice

Podobně se vyjádřilo i ministerstvo školství, ač připouští, že zákon umožňuje i situaci, že dítě se ve škole poprvé objeví až v den nástupu 1. září.

„Právní předpisy umožňují provést zápis pouze elektronicky, prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu s ověřeným elektronickým podpisem. Školský zákon výslovně přítomnost dítěte u zápisu nevyžaduje, ministerstvo však přítomnost dítěte u zápisu doporučuje,“ sdělila Právu Adéla Klimešová z tiskového oddělení ministerstva školství.

Obdobně reagují i obce, zároveň se však snaží čím dál víc využívat moderních technologií a rodičům organizaci zápisů zpříjemnit.

Bez formalit

„Elektronický zápis je úplná novinka, kterou jsme vyzkoušeli letos poprvé. Rodiče se nalogovali na webovém portálu, vyplnili si formulář a s dokumentem pak navštívili školu. Nemusí formality vypisovat ve škole, ale v klidu domova. Děti by tam ovšem měly přijít v ty dny, kdy je zápis,“ popsal novinku Právu náměstek českobudějovického primátora pro školství Petr Podhola, jehož město zřizuje 16 škol.

Navíc pak podle něj mají rodiče možnost z domu si zarezervovat termín a čas zápisu, takže nemusí s dítětem trávit zbytečný čas ve škole čekáním, až se dostanou na řadu.

Lze sledovat čísla

České Budějovice nejsou jediným městem, které umožňuje elektronický zápis. Systém na příbuzné bázi letos rovněž zavedli kupříkladu v Liberci.

„Objednáte si přes internet hodinu, čas, nabídne vám to termíny, které lze zamluvit. Hned i uvidíte, v jaké místnosti bude zápis probíhat. Kdo nechce, zajde si tam v rámci časového rozmezí, ale musí počítat s tím, že se tam zdrží,“ řekla Právu mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

„Lze sledovat i průběžné výsledky, kolik dětí se na kterou školu hlásí, kolik bylo přijato, kolik přijala spádová škola,“ přiblížila. To vše v rámci zákona o ochraně osobních údajů a nařízeních o nakládání s daty na internetu.

„Určitě to má pro rodiče přidanou hodnotu,“ dodala Kodymová, která se svou ratolestí nový systém rovněž odzkoušela. I podle náměstka Podholy je o elektronickou registraci velký zájem. „Samozřejmě v tuto dobu ještě nevím, kolik lidí ji využilo, protože informace budu mít až příští týden. Ale z reakcí rodičů, s nimiž se bavím, vím, že zájem je veliký,“ řekl.

„Pro ty, kteří neměli možnost vytisknout si dokument doma nebo v zaměstnání, jsme zajistili přímo na magistrátu prostory a tiskárnu,“ dodal.

Podle něj technologie pomáhá i ředitelům škol, protože nemusí rozhodnutí o přijímacím řízení znovu vypisovat, protože všechna data mají už v systému sesbírána. Navíc bude hned jasné, na kolik škol se které dítě hlásí, a ředitelé si snáz vymění informace, kterého předškoláka kam vezmou.

První kontakt se školou je důležitý

Ačkoli pohodlný systém může svádět k tomu, že se ze zápisu stane jen papírová či elektronická formalita, zatím to podle mluvčí Kodymové nehrozí.

„Odborníci upozorňují, že první kontakt se školou je pro děti důležitý. Pro děti je zápis velká událost a zážitek a pro učitele možnost zjistit, jaké dítě je,“ napsala Právu Irena Orságová z tiskového oddělení zlínského magistrátu, kde rovněž elektronické registrace zavádějí.

Už starší doporučení ministerstva stanovuje, že zápis by neměl trvat déle než dvacet minut, rozhodně by se neměl rozvinout v přijímací řízení, které se protáhne na dvě hodiny, jak se občas stávalo. Spíš by se měl zaměřit na rozhovor, hru, aktivity zaměřené na zhodnocení dovedností dítěte nebo prohlídku školy.

Samotný akt osobního zápisu ale není rozhodující, podle ombudsmanky na něj dítě nemusí přijít, nemusí být povinně testováno a jeho případné nepřijetí musí ředitel zdůvodnit.

Zápis na ZŠ a odklad docházky

K zápisům na ZŠ v roce 2019 chodili od 1. do 30. dubna rodiče s dětmi narozenými od 1. září 2012 do 31. srpna 2013. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden rok.

K žádosti musí být přiloženo posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Do 1. třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření navíc také odborného lékaře.

Shrnuto, netrpí-li například dítě větším mentálním postižením, či pokud jeho rodiče nepožádají o odklad nástupu do 1. třídy (dle MŠMT by jich se zavedením povinného roku školky mělo ubývat), má být přijato jen na základě zájmu rodičů, spádovosti a kapacity školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám