Hlavní obsah

Tmavé skvrny na Venuši mohou být známkou života, tvrdí vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nové studie mezinárodního vědeckého týmu publikované v odborném časopise Astrobiology klimatické modely naznačují, že planeta Venuše kdysi měla obyvatelné klima a tekutou vodu. A to hned po dobu dvou miliard let. Bylo to předtím, než efekt skleníkových plynů zvýšil teplotu na jejím povrchu a atmosféra se stala toxickou. I současné tmavé skvrny na planetě tak teoreticky mohou být mikroorganismy.

Venuše měla kdysi vhodné klima pro udržení životaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nový výzkum, na který upozornila i agentura Reuters, ukazuje, že mikroorganismy na Venuši možná stále žijí ve spodní vrstvě mraků, která má stabilní teplotu a atmosférický tlak podobný tomu na Zemi.

Tmavé skvrny na Venuši mohou být dle vědců ve skutečnosti mikrobiální květy z kyseliny sírové a jiných částic pohlcujících světlo. Ty totiž mohou přetrvávat po celé dny, zatímco mění svůj tvar a kontrast.

Odborníci si to myslí také proto, že některé bakterie na naší planetě mohou přežít i ve vysokých výškách poté, co je doslova pohltí atmosféra. Jiné jsou zase známé tím, že se jim daří v extrémně drsném prostředí.

Nová sonda

Nicméně sondy, které zatím Venuši zkoumaly, nebyly schopny rozlišit organické a anorganické částice, píše Reuters. Takže dokud se tam nedostane nová a lepší výzkumná družice, nikdo nebude moci s jistotou vědět, zda na nejteplejší planetě sluneční soustavy existuje či existovaly formy života.

Co se obecně týká pátrání astronomů po životě, a to zejména mimo naši sluneční soustavu, blíží se vypuštění družice, která s tím má pomoci. Start sondy od NASA se uskutečnil 19. dubna, kdy ji do kosmu vynesla raketa Falcon 9. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Exoplanety jsou, jaké by být neměly

Sedm skalnatých planet velikosti Země kolem jedné hvězdy – objev planetárního systému hvězdy Trappist 1 nevyvolal před rokem mezi astrofyziky nadšení, ale...

Výběr článků

Načítám